Anchetă în centrul Iașiului, femeia care a lovit o statuie din cadrul proiectului “Luna sculptorilor” cercetată pentru distrugere 

Poliţiştii ieşeni au demarat cercetări, după ce în spaţiul public au apărut imagini care arată cum o femeie loveşte cu piciorul o statuie expusă în centrul Iaşiului în cadrul proiectului “Luna sculptorilor“. Incidentul a stârnit un val de controverse și discuții aprinse în comunitatea locală.

Hidra lui Costin Ioniță: O operă de artă sau o controversă locală

Opera de artă, intitulată Hidra, a fost realizată de sculptorul Costin Ioniţă și a fost expusă și în București în anul 2012. Lucrarea, ce simbolizează lipsa de verticalitate și umanitate a clasei politice românești, a devenit subiectul unei dispute aprinse între cei care o consideră o manifestare artistică și cei care o văd ca pe o ofensă la adresa simbolurilor naționale.

Reacții intense în spațiul public

Pe site-ul http://wowiasi.ro au apărut imagini în care o femeie se arată revoltată de modul în care arată statuia expusă în Iași și o lovește cu piciorul. “Mai venim cu cineva și să dărâmăm, să tăiem asta. Din gâtul ăstuia ies niște șerpi, nu are cum să fie niște flori“, precizează femeia. Gestul ei a stârnit dezbateri aprinse cu privire la limita între libertatea de exprimare și distrugerea de patrimoniu cultural.

Emoție și respct – Două perspective asupra artei

De asemenea, o altă femeie își face cruce în fața statuii și spune că a venit să vadă creația cu ochii ei. “Nu am putut să adorm azi-noapte după ce am văzut-o pe internet și am venit aici să văd cu ochii mei“, a precizat ieșeanca. Contrastul dintre reacțiile publicului evidențiază diversitatea de opinii și sensibilități în fața artei contemporane.

Răspuns instituțional: Poliția Iași intră în acțiune

În urma imaginilor apărute în spațiul public, privind o persoană care lovește cu piciorul o statuie din Parcul Voievozilor din municipiul Iași, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Iași s-au sesizat din oficiu și vor fi efectuate verificări pentru stabilirea întregii situații de fapt. Această reacție instituțională demonstrează seriozitatea cu care este tratată problema atunci când patrimoniul cultural este amenințat.

Provocarea continuă: Statuia va rămâne expusă timp de o lună

Lucrarea controversată va rămâne expusă în centrul Iașiului timp de o lună, oferind astfel oportunitatea continuă pentru dezbatere și reflecție în comunitatea locală. Indiferent de opinii, acest incident subliniază importanța dialogului și respectului pentru artă în spațiul public.

Incidentul din centrul Iașiului evidențiază tensiunile și dilemele din societatea contemporană privind interpretarea și aprecierea artei în spațiul public. Cu toate acestea, el oferă și oportunități de reflecție și dialog, reafirmând importanța păstrării și promovării diversității culturale și artistice în comunitățile noastre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *