Prima pagină » Iasi in fiecare pagina » IAȘI – Doi bărbați salvați prin donarea rinichilor unui cadrul medical aflat în moarte cerebrală

IAȘI – Doi bărbați salvați prin donarea rinichilor unui cadrul medical aflat în moarte cerebrală

by Salut Iasi

Un gest altruist care salvează vieți

Într-o demonstrație de altruism și compasiune, familia unui cadru medical aflat în moarte cerebrală a decis să doneze rinichii acestuia pentru a salva viețile a doi bărbați aflați în dializă. Intervențiile chirurgicale au avut loc la Centrul Regional de Transplant Renal din Iași, în acest weekend, conform conferinței de presă susținute de conf. univ. dr. Ionuț Nistor, purtătorul de cuvânt al Spitalului ‘Dr.C.I.Parhon’.

Beneficiarii transplantului

Beneficiarii acestor rinichi sunt doi bărbați care se confruntau cu probleme grave de sănătate. Unul dintre pacienți, în vârstă de 47 de ani, este din Onești, județul Bacău, iar celălalt pacient, de 55 de ani, provine din județul Neamț și suferea de o boală genetică moștenită. Acesta din urmă se afla în program de dializă de doi ani. „Ambii pacienți sunt în Secția de Transplant și post-operator se recuperează foarte bine”, a declarat dr. Ionuț Nistor.

Importanța implicării donatorilor

Aceste intervenții de transplant nu ar fi fost posibile fără acordul familiei donatorului, un cadru medical din Spitalul din Moinești, județul Bacău, aflat în moarte cerebrală. Statisticile arată că de la începutul anului, au fost realizate 23 de intervenții de transplant, dintre care 8 de la donatori vii. „Această cifră este ușor mai mică decât anul trecut, când în aceeași perioadă au fost 27 de transplanturi. Pe tot parcursul anului 2023 au fost făcute 55 de intervenții de transplant. Ne dorim ca centrele de identificare a potențialilor donatori din fiecare județ să fie active și astfel numărul pacienților aflați pe lista de așteptare să scadă”, a adăugat dr. Nistor.

Natura urgentă a intervențiilor

Coordonatorul Centrului Regional de Transplant Renal Iași, prof. univ. dr. Adrian Covic, a subliniat importanța echipei medicale și urgența cu care aceste intervenții sunt tratate. „Avem o echipă foarte bună. Dacă înainte aveam unul sau doi medici, acum avem zece. Practic, oricând putem trimite medici și în două locații pentru recoltare sau intervenții. Nu avem duminică, nu avem sărbători. Unii dintre noi eram la o petrecere, la nuntă, când au început să ne sune telefoanele și am plecat imediat de acolo exact ca în filme. De sâmbătă și până duminică s-a lucrat la foc automat. Au fost aduși și investigați 10 pacienți din tot teritoriul Moldovei, de la Galați până la Suceava, câțiva fiind și din Constanța. Iată, Centrul din Iași acoperă nu doar teritoriul Moldovei”, a explicat dr. Covic.

Deschiderea pacienților este necesară

Pentru succesul transplanturilor, deschiderea și dorința pacienților de a accepta schimbarea sunt esențiale. „Sunt cazuri în care trebuie să își dorească și pacientul. Permanent avem oameni care nu sunt deciși. Unul a spus că trebuie să se mai gândească, un altul era la piață și a cerut să îi mai lăsăm timp ca să facă cumpărăturile. Transplantul este un act bilateral, adică programul național oferă o șansă, dar beneficiarul trebuie să își asume și un regim ulterior, pentru că intervențiile merg bine pentru cei care își doresc și respectă indicațiile noastre. Am avut recent un caz al unui pacient care s-a gândit că nu mai are nevoie să ia pastile după transplant. Așa de bine se simțea. Este important de subliniat că disciplina e bună pentru ei, pentru sănătatea și viața lor. Post-operator, beneficiarii transplanturilor trebuie să urmeze un tratament și indicațiile medicilor cu foarte multă disciplină”, a încheiat dr. Covic.

Un apel la comunitate

Acest eveniment subliniază necesitatea crucială a donatorilor de organe și a conștientizării publicului despre importanța acestui gest. În fiecare zi, pacienți de toate vârstele așteaptă cu speranță un telefon care le poate schimba viața. Familia cadrului medical din Moinești a demonstrat un exemplu de omenie și solidaritate, oferind o șansă la viață celor aflați în suferință.

În final, această poveste nu este doar despre doi pacienți care și-au recăpătat speranța la o viață normală, ci și despre puterea comunității de a face diferența. Prin astfel de gesturi, se creează o legătură invizibilă de solidaritate și speranță, demonstrând că, indiferent de circumstanțe, putem contribui la bunăstarea celor din jurul nostru. Transplantul de organe rămâne un act suprem de dăruire, iar astfel de povești inspiră și încurajează comunitatea să își deschidă inimile și să devină parte a unei schimbări pozitive.

Ar putea să vă placă și

Lasă un comentariu

Noutati