UMF Iaşi primeşte 35,4 milioane de euro sprijin de la BEI pentru programul de dezvoltare a campusului universitar

Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași a semnat astăzi un împrumut în valoare de 35,4 milioane de euro cu Banca Europeană de Investiții (BEI), marcând un pas important în direcția modernizării și extinderii infrastructurii universitare.

O investiție strategică pentru viitor

Rectorul UMF Iași, Viorel Scripcariu, a subliniat importanța acestui împrumut pentru dezvoltarea universității. „Împrumutul va fi folosit pentru implementarea a opt proiecte esențiale, care vizează modernizarea infrastructurii universitare și îmbunătățirea condițiilor de studiu și cercetare pentru studenți și cadrele didactice”, a declarat Scripcariu.

Modernizarea Policlinicii de la Boltă

Cea mai mare parte a investiției, în valoare de 15,7 milioane de euro, va fi direcționată către modernizarea și consolidarea Policlinicii de la Boltă. Acest proiect include atât îmbunătățiri structurale, cât și dotarea cu echipamente medicale de ultimă generație, menite să ofere studenților un mediu de practică optim și pacienților servicii medicale de înaltă calitate.

Investiții în medicina dentară pediatrică

Tot în cadrul Policlinicii de la Boltă, va fi modernizată clinica destinată medicinei dentare pentru copii, un proiect de aproape 8 milioane de euro. Această clinică va beneficia de echipamente moderne și de un spațiu adecvat pentru desfășurarea activităților clinice și educaționale, contribuind astfel la formarea unor specialiști bine pregătiți în domeniul stomatologiei pediatrice.

Un nou centru de cercetări materno-fetale

Un alt proiect major, în valoare de peste 10 milioane de euro, este înființarea unui centru de cercetări materno-fetale la Maternitatea „Cuza Vodă”. Acest centru va sprijini cercetarea avansată în domeniul sănătății materne și fetale, facilitând astfel dezvoltarea de noi metode și tehnologii pentru îmbunătățirea îngrijirii prenatale și perinatale.

Creșterea infrastructurii universitare

Rectorul Scripcariu a evidențiat și alte necesități ale universității, cum ar fi modernizarea sălilor de sport, renovarea căminelor studențești și îmbunătățirea centrelor de cercetare. „Numărul de studenți a crescut foarte mult, iar noi avem nevoie de centre de cercetare moderne, săli de sport adecvate și condiții de cazare la standarde înalte. Toate aceste proiecte, dacă le punem cap la cap, ajung la o sumă considerabilă din punct de vedere al investiției”, a explicat rectorul.

Sprijinul BEI pentru dezvoltarea universităților românești

Manuel Duenas, reprezentantul Băncii Europene de Investiții, a precizat că în acest an BEI a semnat contracte similare cu șase universități din România. „În toată Europa, noi finanțăm universități. În România, am început acum 4-5 ani, iar în acest an încheiem contracte de finanțare cu șase universități de stat românești. Sperăm ca acest proces să devină unul facil și să sprijine universitățile în realizarea investițiilor necesare”, a declarat Duenas.

Impactul pozitiv asupra educației și cercetării

Din 2019, BEI a acordat împrumuturi totale în valoare de 125 de milioane de euro, destinate altor cinci universități din România. Aceste investiții au avut un impact semnificativ asupra infrastructurii universitare, contribuind la creșterea calității educației și cercetării în țară. Sprijinul financiar oferit de BEI permite universităților să își dezvolte capacitățile și să ofere studenților și cercetătorilor resursele necesare pentru a excela.

Acordarea împrumutului de 35,4 milioane de euro de către Banca Europeană de Investiții reprezintă un pas esențial pentru dezvoltarea Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași. Investițiile planificate vor aduce beneficii semnificative nu doar studenților și cadrelor didactice, ci și întregii comunități, prin îmbunătățirea serviciilor medicale și a condițiilor de studiu și cercetare. În contextul creșterii continue a numărului de studenți și a nevoii de modernizare a infrastructurii, acest sprijin financiar este crucial pentru viitorul educației medicale din Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *