Un document confidențial care a ajuns în atenția presei aruncă în aer scena internațională. Conform acestuia, Ucraina ar avea în plan să lanseze atacuri asupra centrelor de producție de drone din Iran, Siria și Rusia. Această mișcare ar putea declanșa un conflict de proporții, care ar putea duce la izbucnirea unui nou război mondial.
Potrivit informațiilor furnizate de „The Guardian”, Iranul se confruntă cu dificultăți în a răspunde cererii crescânde din partea Rusiei pentru drone de tip kamikaze. Pentru a face față acestei cereri, producția a fost extinsă și în Siria. Cu toate acestea, se pare că acum producția este transferată în Rusia. Documentul secret furnizat de Ucraina aliaților săi occidentali sugerează o acțiune radicală: bombardarea acestor fabrici. „Putem face acest lucru dacă ne oferiți instrumentele necesare pentru a distruge”, se menționează în document.
Ucraina a făcut o propunere curajoasă aliaților săi occidentali: să atace centrele de producție de drone din Iran, Siria și Rusia. Această informație a fost dezvăluită de „The Guardian”, care citează un document confidențial furnizat de guvernul ucrainean aliaților săi luna trecută. În plus, Ucraina solicită rachete cu rază lungă de acțiune pentru a putea efectua aceste atacuri independent, în cazul în care țările occidentale ar avea rezerve în a le efectua.
Deși nu este clar dacă Ucraina ia în serios această propunere, menționarea acesteia indică preocupările crescânde ale Kievului față de alianța dintre Iran și Rusia. Această alianță a stârnit îngrijorări și în Israel și SUA.
Documentul detaliat de 47 de pagini oferă informații despre dronele kamikaze iraniene Shahad, utilizate de Rusia în atacuri repetate asupra orașelor ucrainene. Recent, 44 de astfel de drone au fost lansate asupra Ucrainei, dintre care 34 au fost interceptate.
Un alt aspect șocant dezvăluit de „The Guardian” este faptul că dronele iraniene conțin numeroase componente produse în Occident. Acest lucru ridică semne de întrebare cu privire la supravegherea acestor componente. În rămășițele unor drone prăbușite în Ucraina, au fost identificate componente produse în țări precum Olanda, Germania, Polonia, SUA, Canada și Japonia.
Deși documentul nu acuză direct aceste companii de comportament neadecvat, se indică faptul că componentele sunt importate în Iran prin intermediul unor țări terțe. Bart Groothuis, membru al Parlamentului European, a subliniat că există o lipsă de coordonare între serviciile de informații europene în ceea ce privește utilizarea necorespunzătoare a tehnologiei occidentale.
În concluzie, dezvăluirile recente aduc în prim-plan riscurile și tensiunile existente pe scena internațională. Acțiunile Ucrainei și implicarea potențială a Occidentului în aceste planuri ar putea avea consecințe devastatoare pentru stabilitatea globală. Este esențial ca liderii mondiali să acționeze cu prudență și să caute soluții pașnice la aceste provocări.