Alertă pentru Ieșeni! Orașul se îndatorează cu sume record pentru căldură! Ce se ascunde în spatele acestui împrumut colosal?

Într-o zi crucială pentru viitorul încălzirii în Iași, Consiliul Local (CL) se pregătește să discute unul dintre cele mai semnificative împrumuturi pe care municipalitatea le-a contractat în ultimele trei decenii. Primăria are în plan să acceseze fonduri de până la 200 milioane de lei, bani care vor fi direcționați integral pentru procurarea combustibilului necesar centralelor de termoficare în sezonul rece.

Această inițiativă, care a primit deja aviz pozitiv din partea comisiilor de specialitate, este sprijinită de PNL, PMP și de viceprimarul ex-USR, Cezar Baciu. Cu toate acestea, situația în CL este tensionată. Dacă un singur consilier din alianță va fi absent, puterea va fi nevoită să caute sprijin din partea PSD sau USR, partide care par să se opună sau să se abțină.

Reprezentanții PNL, prin intermediul liderului de grup, Ciprian Bostan, recunosc magnitudinea împrumutului, dar subliniază imperativul acestui demers. Ei argumentează că fără acești bani, există un risc real ca locuitorii Iașului să se confrunte cu lipsa căldurii sau a apei calde în lunile de iarnă. Bostan a menționat, de asemenea, că Primăria lucrează la lansarea unei licitații pentru externalizarea serviciului de termoficare, proces care va avea loc anul viitor.

În plus, se analizează și posibilitatea dezvoltării unui parc fotovoltaic pe terenul CET II (Holboca) și obținerea finanțării necesare. Bostan a adăugat: „Există și opțiunea de cogenerare, dar aceasta este viabilă doar dacă CET II va fi conectată la rețeaua de gaz metan. Altfel, nu are rost să investim în motoare puternice pentru cogenerare fără a avea o sursă de alimentare adecvată.”

În contrast, liderii USR din CL sunt critici. Răzvan Timofciuc, unul dintre consilieri, a subliniat că este regretabil faptul că Iașiul este nevoit să se îndatoreze cu 50 de milioane de euro doar pentru a asigura combustibilul. El argumentează că, din cauza lipsei de investiții în sistemul de termoficare de-a lungul anilor, orașul este acum dependent de cărbune.

Reprezentanții PSD, la rândul lor, sunt reticenți în fața acestui proiect. Ei acuză „incompetența Primăriei” și solicită un raport detaliat al cheltuielilor legate de termoficare. Liderul de grup al PSD, Bogdan Crucianu, a subliniat: „Este timpul ca Primăria să prezinte un raport complet al cheltuielilor, nu doar fragmente de informații menite să ascundă realitatea.”

Conform datelor Primăriei, pentru sezonul 2022-2023, sistemul de termoficare deservește 22.706 apartamente, 176 de agenți economici, 48 de instituții publice, 72 de școli, 9 spitale și o serie de clădiri universitare.

În concluzie, decizia de astăzi a CL va avea un impact semnificativ asupra viitorului încălzirii în Iași. Cu argumente pro și contra, rămâne de văzut ce direcție va lua orașul în această privință.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *