Sfânta Cuvioasă Parascheva, tradiţii şi obiceiuri

Pe 14 octombrie, credincioșii ortodocși își îndreaptă gândurile și rugăciunile către Sfânta Cuvioasă Parascheva, un simbol al compasiunii și devotamentului. Născută în secolul al XI-lea în apropiere de Constantinopol, viața și faptele sale de caritate continuă să inspire și să aducă alinare în inimile oamenilor.

În ciuda originilor sale aristocratice, Sfânta Parascheva a fost profund mișcată de învățăturile lui Iisus Hristos, adoptând un mod de viață marcat de simplitate și generozitate. De la o vârstă fragedă, ea a răspuns chemării divine, distribuind bunurile familiei sale celor în nevoie și dedicându-se unei vieți de ascetism și rugăciune.

Povestea Sfintei Parascheva este un exemplu de sacrificiu și iubire nemărginită, un memento al virtuților creștine care rezonă profund în sufletele credincioșilor. Anual, pe 14 octombrie, bărbații și femeile își suspendă activitățile cotidiene pentru a reflecta și a se ruga, onorând astfel memoria acestei figuri sfinte.

Conform tradițiilor, femeile sunt sfătuite să evite treburile gospodărești și să nu calce haine, în semn de respect și devoțiune față de Sfânta Parascheva. Este un moment de retragere și introspecție, de conectare la valori și principii care transcende viața cotidiană.

Femeile însărcinate sunt încurajate să împartă haine copiilor săraci, un gest care simbolizează generozitatea și compasiunea, virtuți asociate cu Sfânta Parascheva. Aceasta nu doar că le aduce binecuvântări viitoarelor mame, dar perpetuează și spiritul de caritate al sfintei.

Bărbații, de asemenea, își iau o pauză de la muncă pentru a se dedica reflecției spirituale și rugăciunii. Tradiția populară susține că neglijarea acestei obiceiuri poate aduce nenorociri, ca un memento al importanței de a ne opri din ritmul alert al vieții pentru a ne reconecta la credința și spiritualitatea noastră.

În acest mod, sărbătoarea Sfintei Parascheva nu doar că ne reamintește de sacrificiul și devotamentul ei, dar servește și ca o invitație de a ne reevalua propriile valori și priorități, de a ne reînnoi angajamentul față de principiile de iubire, compasiune și generozitate care definesc credința creștină.

Calendar ortodox 14 octombrie 2023. Rugăciune puternică, făcătoare de minuni de Sfânta Parascheva

“Doamne, Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut toată făptura, nu întoarce fața Ta de la noi păcătoșii, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică și înfri­co­șă­toare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre, ce în toată ziua, nenumărate, cu ne­so­co­tință le săvârșim.

Noi suntem păcătoși, ne­treb­nici și plini de răutate; iar Tu ești izvorul vieții și al milostivirii. Nu ne lăsa, Doamne! Nu trece rugăciunea noastră, a păcătoșilor, nici ne răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci pentru că nu suntem vrednici a câștiga mi­los­tivirea prin sârguința cea de toate zilele, dă­ruiește-ne-o Tu ca un îndurat mult-Milostiv.

Doamne, pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, dăruiește-ne nouă sănătate și viață ferită de toată răutatea și ne întărește cu Duhul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor, cu bucurie să slăvim prea­sfânt numele Tău în veci. Amin!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *