Noua era pentru Filarmonica ‘Moldova’: Iasicon SA anunță restaurarea istorica în 19 Luni!

Firma Iasicon SA a fost desemnată, fără contestații, pentru a prelua proiectul de restaurare și consolidare a clădirilor emblematice ale Filarmonicii „Moldova”. Cu un termen de execuție stabilit la 19 luni, compania este pregătită să transforme și să revigoreze aceste structuri istorice.

În urma unei licitații competitive la care au participat șase constructori majori din țară, Iasicon SA a emergat ca entitatea selectată pentru a duce la bun sfârșit acest proiect monumental. Consiliul Județean, care a lansat licitația pe 1 Martie, a evaluat oferta Iasicon împotriva unei valori estimate de 60,14 milioane de lei și a constatat că se aliniază cu criteriile și așteptările stabilite.

Proiectul se va concentra pe consolidarea și reabilitarea a două tronsoane esențiale ale Filarmonicii și include repararea zonelor avariate și degradate, îmbunătățirea instalațiilor existente și restaurarea finisajelor speciale afectate de trecerea timpului.

Există o notă de precauție: dacă, din orice motiv, contractul de finanțare nu este semnat de autoritățile competente, Consiliul Județean se rezervă dreptul de a anula procedura de achiziție. Cu toate acestea, președintele Consiliului Județean este optimist că lucrările pot începe, anticipând că finanțarea va fi asigurată prin Programul Operațional Regional.

Intrarea în noua eră a Filarmonicii „Moldova” este un efort colaborativ, beneficiind de suportul Primăriei Municipiului Iași. Cu o estimare a costurilor de restaurare între 13 și 16 milioane de euro, există un sentiment de încredere că resursele financiare necesare sunt accesibile și disponibile pentru a asigura revitalizarea acestui reper cultural.

Clădirile Filarmonicii „Moldova”, deținute de Episcopia Romano-Catolică, au fost preluate de administrația județeană în 2018 printr-un contract de comodat pe 25 de ani, condiționat de restaurarea lor. Cu 20 de ani și două luni rămase în acest acord, eforturile de restaurare și modernizare sunt acum în plină desfășurare, marcând începutul unui nou capitol strălucitor pentru unul dintre cele mai prețioase active culturale ale regiunii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *