Mii de inimi unite: Cum a stabilit pelerinajul 2023 noi recorduri

Sursa foto: doxologia.ro

Mitropolia Moldovei și Bucovinei își îndreaptă atenția asupra rezultatelor recentului pelerinaj la moaștele Sfintei Parascheva, un eveniment marcat de recorduri și premiere, a căror validare este în așteptare.

În acest moment, numărătoarea indică un total de peste 337.000 de pelerini care s-au închinat la moaștele Sfintei Parascheva și Sfântului Andrei Criteanul. Alți 27.000 încă așteptau rândul, proiectând un total care se apropie de 400.000 – o cifră care ar putea să depășească toate înregistrările anterioare.

Deși PF Daniel, în timpul său ca mitropolit, anunța un număr de un milion de pelerini, anul acesta se distinge prin condițiile meteorologice, fiind unul dintre cei mai călduroși ani din ultimele două decenii. Rândurile lungi de credincioși în așteptare, în număr de peste 70.000 într-o singură noapte, atestă această afirmație.

În 2023, pelerinajul a stabilit un nou standard. Un număr impresionant de 35.000 de credincioși au fost prezenți la slujba de hram, un record care surclasează cu mult precedentele ediții. Această slujbă, oficiată de ÎPS Teofan alături de episcopi din diferite țări, a umplut curtea Catedralei Mitropolitane, ilustrând vigoarea și intensitatea credinței.

IPS Teofan, remarcând importanța prioritizării grijii pentru copii și bătrâni ca marker al civilizației unei națiuni, a oferit “Crucea Moldavă” unor credincioși distinși. Elogiind atât tinerii talentați cât și seniorii dedicați bisericii, mitropolitul a împărtășit înțelepciunea și compasiunea sa.

Momentul în care pelerinajul va fi considerat încheiat rămâne incert, fiind dependent de lungimea rândului de pelerini. Există posibilitatea ca moaștele să rămână expuse și luni, 16 octombrie, în așteptarea vizitei tuturor credincioșilor.

Istoriile personale de reziliență și credință au fost scoase în evidență, inclusiv povestea emoționantă a tinerei Kyra Gidirim, o refugiată din Odessa, care a triumfat în fața adversității și a războiului, câștigând o medalie de aur la un concurs de restaurare a icoanelor.

Pelerinajul la moaștele Sfintei Parascheva nu doar că a atins noi înălțimi numerice, dar a și relevat adâncimea și diversitatea credinței, marcând acest eveniment anual ca o întâlnire sacra a sufletelor în căutarea iluminării și a binecuvântării divine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *