Filarmonica MOLDOVA din Iași sărbătorește ”Anul Cultural Ciprian Porumbescu” cu un concert unic în ediția a XXV-a a Zilelor Muzicii Românești

Într-o seară de vineri, pe 20 octombrie 2023, ora 19:00, Casa de Cultură a Studenților din Iași va găzdui un eveniment muzical extraordinar, care marchează un moment de referință în istoria culturală a României, ”Concertul Vocal-Simfonic Ciprian Porumbescu”. Cu o distribuție de excepție și un repertoriu de primă audiție, acest concert aduce în prim-plan moștenirea muzicală a marelui compozitor Ciprian Porumbescu, în cadrul celebrării “Anului Cultural Ciprian Porumbescu”, un an dedicat sărbătoririi a 170 de ani de la nașterea sa și comemorării a 140 de ani de la moartea sa.

Filarmonica MOLDOVA din Iași, una dintre cele mai prestigioase instituții culturale din țară, este gazda acestui eveniment deosebit. Orchestra simfonică și corul academic “Gavriil Musicescu” sunt pregătite să impresioneze publicul cu o operetă rar interpretată – “CRAI NOU”, compusă de însuși Ciprian Porumbescu, într-o versiune specială de concert. Acesta este un moment cu adevărat unic, deoarece lucrarea nu a mai fost interpretată în această formă înainte.

Unul dintre aspectele deosebite ale acestui concert este prezența maestrului DANIEL JINGA la pupitrul dirijoral. Jinga este cunoscut pentru talentul său incontestabil și pentru interpretările sale sensibile și puternice. Alături de el, un ansamblu de soliști remarcabili va aduce muzica lui Ciprian Porumbescu la viață într-o manieră cu totul specială. Iustinian Zetea, Radu Ion, Oana Șerban, Alexandru Constantin, Andrei Petre și Daniela Cârstea sunt artiștii care vor încânta audiența cu vocile lor excepționale.

Un alt aspect esențial al acestui concert este corul, sub conducerea talentatei dirijoare CONSUELA RADU-ȚAGA. Corul academic “Gavriil Musicescu” va completa perfect sunetul orchestrării subtile a lui Ciprian Porumbescu, aducând o dimensiune vocală captivantă la acest eveniment.

Pentru a aduce această capodoperă la viață în cea mai bună manieră posibilă, orchestrațiile au fost realizate de Dan Dediu și Cristian Lolea, doi compozitori de excepție cu o vastă experiență în domeniul muzical.

Biletele pentru acest concert de gală pot fi achiziționate la Casa de bilete a instituției din strada “Cuza Vodă” nr. 29, iar pentru cei care preferă să le procure în ziua evenimentului, ele vor fi disponibile și la Casa de Cultură a Studenților, începând cu ora 18:00. Cu siguranță, aceasta este o oportunitate pe care nimeni nu ar trebui să o rateze. Cei care iubesc muzica clasică și admiră creațiile lui Ciprian Porumbescu vor avea șansa unică de a experimenta această operetă într-un cadru spectaculos.

Concertul Vocal-Simfonic Ciprian Porumbescu este mai mult decât un simplu eveniment muzical; este o ocazie de a celebra moștenirea culturală a României și de a omagia unul dintre cei mai mari compozitori ai țării. În acest “Anul Cultural Ciprian Porumbescu”, acest concert reprezintă culmea celebrării, oferind publicului ocazia de a se conecta cu muzica sa într-un mod profund și emoționant.

Pentru iubitorii de muzică, acest eveniment este o ocazie rară de a se bucura de o interpretare unică a operei lui Ciprian Porumbescu. Pentru toți cei care apreciază arta și cultura românească, acest concert este un omagiu binevenit adus unui compozitor care a lăsat o amprentă puternică în istoria muzicii românești. Evenimentul promite să fie una dintre cele mai remarcabile experiențe muzicale ale anului 2023, și cu siguranță, va rămâne în amintirea celor care îl vor trăi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *