Prima pagină » Iasi in fiecare pagina » Motivarea lui Gheorghe Nichita pentru cererea de eliberare: “Am descoperit un sens în Viață”

Motivarea lui Gheorghe Nichita pentru cererea de eliberare: „Am descoperit un sens în Viață”

by Salut Iasi

Într-o veste surprinzătoare, fostul primar al Iașului, Gheorghe Nichita, a obținut o decizie favorabilă pentru eliberarea condiționată din Penitenciarul Vaslui. Această decizie a fost luată de Judecătoria Vaslui, în urma cererii depuse de Nichita la începutul lunii septembrie și a propunerii Comisiei pentru liberare condiționată din penitenciar. Cu toate acestea, este important de menționat că decizia poate fi contestată în următoarele trei zile de la comunicare.

Întrebarea care se pune acum este cine ar putea contesta această eliberare condiționată a fostului primar de Iași. Potrivit avocatului Marius Brănici, consilier în Baroul Avocaților din Iași, procurorii au posibilitatea de a face acest lucru, ceea ce este o practică obișnuită în astfel de cazuri. Cu toate acestea, hotărârea Judecătoriei Vaslui reprezintă un pas semnificativ către libertate pentru Gheorghe Nichita, în ciuda faptului că va rămâne în detenție până la expirarea termenului de contestare de trei zile.

Potrivit deciziei Judecătoriei Vaslui, se dispune „liberarea condiționată a condamnatului NICHITA GHEORGHE, deținut în Penitenciarul Vaslui, din executarea pedepsei de 6 ani și 8 luni de închisoare, pedeapsă stabilită prin sentința penală nr. 82/2023 a Tribunalului Vaslui, în baza căreia a fost emis mandatul de executare al pedepsei închisorii nr. 129/2023”.

Dacă procurorii nu vor contesta această decizie, Gheorghe Nichita va trebui să se supună unor măsuri stricte de supraveghere până pe 24 mai 2027 și va trebui să respecte o serie de obligații stricte. Acestea includ menținerea unei legături strânse cu Serviciul de Probațiune Vaslui, raportarea la datele stabilite, comunicarea oricărei schimbări de locuință sau călătorii care depășesc cinci zile, precum și participarea la un program de reintegrare socială. Supravegherea și programul de reintegrare socială vor fi aplicate începând de la momentul acordării eliberării, pentru o perioadă egală cu 1/3 din durata termenului de supraveghere, dar nu mai mult de 2 ani.

Această decizie vine după ce în luna iunie o cerere similară de eliberare condiționată a lui Gheorghe Nichita a fost respinsă de Judecătoria Vaslui. Apărarea fostului primar a atacat atunci hotărârea la Tribunalul Vaslui, iar în iulie magistrații acestui for au decis modificarea termenului „de reiterare a cererii de liberare condiționată după data împlinirii fracției prevăzute de lege”. Avocații lui Nichita au susținut că acesta a fost un deținut model, care a participat activ la activități educative și de reintegrare socială în penitenciar.

Fostul primar Gheorghe Nichita, care a fost condamnat pentru luare de mită și alte infracțiuni, a povestit în fața judecătorilor că a avut timp să reflecteze asupra vieții și să-și analizeze păcatele și greșelile comise. El a exprimat dorința de a-și găsi un sens și un scop în viața sa și de a fi recunoscut pentru familia sa și experiența sa, afirmând: „Am reușit să-mi fac o introspecție a vieții, a păcatelor. Am copii, am nepoți, am acum un sens”.

Ar putea să vă placă și

Lasă un comentariu

Noutati