Iașul în căutarea valorilor politice: O privire asupra necesității schimbării

Într-un context marcat de tumult și instabilitate politică la nivel național, Iașul, unul dintre cele mai importante centre culturale și academice ale României, se confruntă cu un imperativ categoric: aducerea în prim plan a oamenilor de valoare din societatea civilă și mediul academic, pentru a revitaliza scena politică locală.

Este o realitate evidentă că multe dintre personalitățile valoroase ale României evită politica ca pe un “ciumat”. Miza? Imaginea ternă și, de multe ori, controversată a scenei politice actuale. Cu toate acestea, dacă dorim să schimbăm paradigma, trebuie să privim în direcția opusă: aceea de a încuraja oamenii valoroși să intre în arenă, nu să o evite.

Mediul academic și cel de afaceri din Iași pot fi sursa acestor noi fețe. Universitățile din oraș formează anual sute de specialiști în diverse domenii, iar mediul de afaceri local demonstrează că există competență, determinare și viziune. De ce să nu combinăm aceste două lumi într-un efort comun de a aduce un suflu nou în politica ieșeană?

Desigur, preocupările legate de ascensiunea partidelor extremiste nu sunt un fenomen exclusiv românesc. Tensiunile politice, lipsa de viziune și incapacitatea de a gestiona conflictul au creat un teren fertil pentru astfel de mișcări. Acest lucru evidențiază și mai mult necesitatea de a avea reprezentanți politici competenți și integri, care să își dedice eforturile pentru binele comunității.

Frustrarea acumulată în rândul românilor, accentuată de alternanța la putere între PNL și PSD, a ajuns la cote alarmante. De multe ori, această alternanță a fost percepută nu ca o schimbare reală, ci ca o simplă rotație a acelorași actori, în diferite ipostaze. Acest sentiment de dezamăgire și trădare, resimțit de multe ori de către cetățeni, este o realitate care nu poate fi ignorată.

Dacă în trecut adversarul principal era considerat a fi PSD, acum animozitatea publică s-a îndreptat și către PNL. Acest lucru nu doar subliniază nevoia de schimbare, ci și necesitatea unei clase politice transparente și în serviciul cetățeanului.

Este timpul ca Iașul să devină un model de bune practici în politica românească. Avem resursele, avem oamenii, avem potențialul. Ce ne lipsește? Curajul de a face primul pas și de a redefinește ceea ce înseamnă să fii un politician în România secolului XXI.

2 thoughts on “Iașul în căutarea valorilor politice: O privire asupra necesității schimbării

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *