Guvernul finalizează ordonanța de urgență pentru reducerea cu 200.000 a numărului de posturi în sistemul bugetar

Guvernul a pus ultimele acorduri pe Ordonanța de Urgență (OUG), având ca scop eliminarea a 200.000 de poziții din sectorul public. Conform acestei OUG, toate acțiunile specificate trebuie implementate până la 1 ianuarie 2024, procesul de restructurare implicând dispariția multor funcții de conducere. În plus, OUG detaliază acțiunile fiscale care vor fi adoptate de Guvern în viitorul apropiat.

“Articolul IV – (1) Până la 1 ianuarie 2024, numărul funcțiilor de demnitate publică ocupate în prezent la nivelul secretarilor de stat, subsecretarilor de stat, vicepreședinților și funcțiilor similare se va reduce cu cel puțin 20%. (2) Șefii ministerelor, autorităților publice, autorităților de reglementare și instituțiilor publice care au angajat personal cu funcții de demnitate publică la nivel de secretari de stat, subsecretari de stat, vicepreședinți și funcții asimilate, sunt obligați să propună superiorilor măsuri pentru încadrarea în prevederile alineatului (1) până la 1 ianuarie 2024.

(3) Dacă aplicarea reducerii de 20% specificate în alineatul (1) duce la un număr de funcții de demnitate publică la nivel de secretari de stat, subsecretari de stat, vicepreședinți și funcții asimilate sub una, numărul total de funcții de demnitate publică rămâne unu.

(4) În cazul ministerelor, autorităților publice, autorităților de reglementare și instituțiilor publice care au angajat personal cu funcții de demnitate publică la nivel de secretari de stat, subsecretari de stat, vicepreședinți și funcții asimilate și numărul lor este egal cu unu, prevederile alineatului (1) nu se aplică.

Dispariția numeroșilor conducători

Articolul VIII 1. Articolul 391, alineatul (3) din OUG nr. 57/2019 referitor la Codul Administrativ publicat în Monitorul Oficial al României nr. 555 din 03 iulie 2019 se modifică și va avea următorul conținut:

(3) Structura organizatorică a autorităților și instituțiilor publice trebuie să respecte următoarele cerințe:

a) pentru stabilirea unui serviciu, este necesar un număr minim de 10 posturi de execuție;

b) pentru stabilirea unei direcții, este necesar un număr minim de 20 posturi de execuție;

c) pentru stabilirea unei direcții generale, este necesar un număr minim de 40 posturi de execuție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *