Prima pagină » Iasi in fiecare pagina » Sub titlul de “Alertă din partea unui expert politic: România în mijlocul celei de-a doua crize majore din ultimele două decenii! AUR poate câștiga prima poziție”

Sub titlul de „Alertă din partea unui expert politic: România în mijlocul celei de-a doua crize majore din ultimele două decenii! AUR poate câștiga prima poziție”

by Salut Iasi

Această relatare arată predicțiile făcute de Cristi Hrițuc, consilier politic, în care prevede că AUR ar putea ieși pe primul loc în alegerile de anul următor. Analiza expertului subliniază că sentimentul de inegalitate în societatea românească a atins niveluri critice.

În contextul în care guvernul este pus în situația de a lua decizii drastice pentru a acoperi deficitul, politicienii de la putere caută strategii pentru a minimiza pierderile electorale. România se confruntă cu a doua criză majoră din ultimele două decenii, după măsurile de austeritate aspre din 2009, care au avut costuri semnificative pentru partidul la putere, PDL.

Hrițuc a precizat pe blogul său personal că populația României nu mai prezintă aceeași „rezistență” față de sacrificiul pe care ar trebui să îl suporte. Acesta a adus în discuție contextul social, așteptările și situația politică actuală pentru a oferi un portret cât mai clar al stării actuale a țării.

Există o diferență semnificativă față de 2009, când criza era percepută ca o problemă globală, a spus el. În prezent, criza pare mai mult a fi o criză a sistemului.

Criza din 2009 a fost interpretată ca o criză globală care a avut un impact devastator asupra tuturor. Guvernanții atrăgeau constant atenția publicului asupra situației critice a Greciei, care era aproape de colaps.

Astăzi, criza pare să fie generată mai mult de deciziile politice. Anii în care Dragnea a împărțit favoruri și a creat un deficit structural se resimt acum. Pandemia a cauzat, de asemenea, o destabilizare a economiei și o creștere a inflației. Conflictul militar a accentuat criza. Cu toate acestea, majoritatea românilor simt acum că aceasta nu este o criză care ne atinge din exterior, ci o criză provocată de deciziile nefaste ale guvernanților.

În 2009, așteptările erau mult mai scăzute. România nu înregistrase o creștere semnificativă a nivelului de trai. În medie, trăiam mult mai prost decât acum. Deși a existat o explozie imobiliară și creditele de consum erau în plin avânt, majoritatea românilor abia începeau să simtă un anumit nivel de prosperitate față de criza economică din 1996.

În ultimii ani, o clasă de mijloc s-a dezvoltat în România, oamenii au putut să se bucure de o prosperitate mai mare, au început să plece în vacanțe în străinătate și să se dezvolte. Este mult mai dificil pentru majoritatea oamenilor să accepte să regreseze, să le scadă nivelul de trai după ce s-au obișnuit cu o situație mult mai bună.

Expertul a adăugat că percepția de inegalitate în societatea românească a atins niveluri critice. Pensiile speciale, regimul de pensionare pentru anumite categorii, precum și privilegiile pe care și le-au acordat politicienii, au amplificat sentimentul de frustrare.

Cea mai recentă analiză indică că Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) ar putea obține prima poziție la următoarele alegeri, datorită diferențelor majore între contextul politic actual și cel din 2009. Potrivit analizei, actuala coaliție va avea dificultăți în gestionarea acestei crize și se va confrunta cu pierderi semnificative. Niciun partid nu va rămâne cu scorul actual, cu PNL așteptat să piardă cel mai mult din cauza impactului pe care aceste măsuri îl au asupra electoratului cu profil liberal. Analiza avertizează, totuși, că cea mai gravă situație va veni anul viitor, când AUR ar putea ocupa locul întâi.

Ar putea să vă placă și

Lasă un comentariu

Noutati