Guvernul anunță creșteri de taxe, dar uită să se uite în propria curte, Cosette Chichirău face declarații

Anunțul guvernamental cu privire la creșterea taxelor a stârnit reacții aprinse în mediul public și nu numai. Astăzi, Cosette Chichirău a adus în atenție câteva aspecte esențiale ce subliniază disfuncționalitățile sistemului fiscal actual și consecințele nocive ale acestor decizii pentru mediul de afaceri și cetățenii României.

În centrul preocupărilor se află două chestiuni majore. Pe de o parte, se remarcă absența unor măsuri concrete pentru scăderea cheltuielilor statului. Sistemul bugetar s-a dovedit, de-a lungul anilor, a fi supradimensionat, iar cheltuielile ridicate ale statului au fost constant un punct de discuție. Pe de altă parte, lipsa de predictibilitate fiscală vine să pună o presiune suplimentară asupra mediului de afaceri. Modificările constante ale taxelor fac ca întreprinzătorii să aibă dificultăți în a-și planifica afacerile pe termen lung.

Totodată, cea mai îngrijorătoare creștere de taxe vizează microîntreprinderile și activitățile independente – categorii de activitate esențiale pentru economia națională. Îngreunarea fiscală a acestui segment ar putea duce la închiderea multor afaceri, alimentând valul emigrării și afectând direct tineretul românesc, deja sub presiunea unui context de emigrare crescut.

Cum ar putea fi abordată problema eficient? Soluțiile sugerate de Cosette Chichirău sunt un îndemn la raționalitate și la eficientizarea statului. Reducerea numărului de unități administrativ-teritoriale și a funcționarilor, digitalizarea serviciilor și angajarea de profesioniști în administrație sunt măsuri care pot transforma funcționarea statului, aducând economii semnificative și performanță la costuri mai mici.

Dacă guvernul s-ar orienta către aceste direcții, creșterile de taxe ar putea fi evitate, iar România ar putea experimenta o revitalizare economică și administrativă necesară într-un climat global în continuă schimbare.

Până la o schimbare de abordare, însă, cetățenii și mediul de afaceri rămân la discreția deciziilor guvernamentale, cu speranța că acestea vor reflecta, în cele din urmă, interesul general și nu doar pe cel de moment.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *