Drogatul vinovat de moarte a doi tineri în Vama Veche, scăpat de urmărirea penală pentru deținere de droguri în urma cu câteva luni

Matei-Vlad Pascu, tânărul de 19 ani care a provocat un tragic accident rutier după ce a condus sub influența substanțelor interzise, lovind un grup de pietoni și omorând doi dintre aceștia, a fost anterior în vizorul autorităților. În 2022, DIICOT îl investiga pentru posesie de droguri destinate consumului personal. Cu toate acestea, în ciuda gravității acuzațiilor, Pascu a fost scutit de urmărirea penală, o decizie frecvent întâlnită în astfel de cazuri.

Pe 10 ianuarie 2023, Tribunalul București a validat această decizie. Surprinzător, Pascu nu a considerat necesar să participe la ședința tribunalului. Cu toate acestea, atât procurorul cât și judecătorul au considerat că tânărul a fost sincer în declarațiile sale și că costurile unui proces ar fi fost disproporționate față de potențialele consecințe.

În documentele oficiale, se menționează: “Consecințele care ar fi putut rezulta din perspectiva sănătății publice au fost minime”. Decizia de a renunța la urmărirea penală a fost luată în baza unei analize obiective a probelor și a circumstanțelor, inclusiv a cantității mici de droguri găsite asupra tânărului și a atitudinii sale sincere.

Judecătorul a subliniat că “eforturile necesare pentru desfășurarea unui proces penal ar fi fost excesive în comparație cu gravitatea faptei”. Astfel, resursele ar fi putut fi mai bine utilizate în investigarea unor infracțiuni cu consecințe mai serioase.

În final, tribunalul a confirmat decizia DIICOT de a nu urmări penal tânărul pentru deținerea de droguri, bazându-se pe Legea nr.143/2000 privind prevenirea traficului și consumului ilicit de droguri.

Este de notat că această decizie anterioară a tribunalului pune acum în lumină problemele sistemului judiciar, având în vedere tragicul eveniment rutier în care Pascu a fost implicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *