Descoperă cum 5 miliarde de euro vor transforma chipurile România. Orașe modernizate și tehnologie de ultimă generație, sau mai muți bani în conturile firmelor de casa ale partidelor

Într-o veste surprinzătoare și plină de speranță pentru viitorul României, autoritățile publice au anunțat că dispun de un buget impresionant de peste 5 miliarde de euro pentru a aduce schimbări semnificative în modernizarea și dezvoltarea orașelor și comunelor din țară în această toamnă. Aceste fonduri, destinate a transforma fața României, sunt alocate pentru îmbunătățirea infrastructurii rutiere, investiții în energie verde, inițiative de mobilitate și proiecte de regenerare urbană.

Potrivit unei analize recente realizate de compania REI Group, aceste fonduri sunt structurate în 13 scheme de finanțare diferite, fiecare cu alocări specifice. De exemplu, Programul Regional se alocă cu peste 4 miliarde de euro. Aceste sume sunt disponibile pentru Unitățile Administrativ Teritoriale (UAT) și vizează dezvoltarea infrastructurii rutiere, promovarea eficienței energetice prin investiții în energie regenerabilă, precum și proiecte de mobilitate și regenerare urbană.

Roxana Mircea, managing partner la REI Group, a subliniat importanța acestor fonduri, menționând că “autoritățile publice locale au la dispoziție peste 5 miliarde de euro, provenite din fonduri europene, pentru dezvoltarea comunităților din întreaga Românie”. De asemenea, a adăugat că o parte din aceste scheme de finanțare au deja ghiduri disponibile și că există proiecte în lucru care sunt pregătite să fie depuse. REI Group se mândrește cu o cotă de piață de peste 30% din proiectele depuse pe majoritatea schemelor dedicate autorităților publice.

Iată o privire detaliată asupra principalelor scheme de finanțare:

1. *Platforme gunoi de grajd – PNRR – C3*: Cu un buget de 228,3 milioane euro, această schemă se adresează UAT-urilor și vizează construirea și dotarea de platforme pentru gestionarea gunoiului de grajd.

2. *Fondul pentru Modernizare – UAT*: Alocat cu 500 milioane euro, acest fond se concentrează pe instalarea de panouri fotovoltaice pe clădiri și terenuri pentru a asigura consumul propriu de energie electrică.

3. *Eficiență energetică pentru clădiri publice – AFM*: Cu un buget de 90 milioane euro, această schemă vizează creșterea eficienței energetice a clădirilor publice.

4. *Tranziție Justă*: Alocat cu 250 milioane euro, acest fond se concentrează pe dezvoltarea capacităților de producție, transport și stocare a energiei regenerabile.

5. *AFIR – DR 27 – Drumuri agricole*: Cu un buget de 100 milioane euro, această schemă vizează construcția, extinderea și modernizarea rețelei de drumuri agricole.

6. *AFIR – DR 28 – Drumuri de interes local*: Alocat cu 200 milioane euro, acest fond se concentrează pe construcția, extinderea și modernizarea rețelei de drumuri de interes local.

7. *AFM – Alimentare cu apă și canalizare*: Această schemă vizează construcția, extinderea și modernizarea rețelei de alimentare cu apă și canalizare.

8. *Programe Regionale*: Cu un buget minim de 500 milioane euro pe regiune, aceste programe se concentrează pe digitalizarea administrației publice locale, eficiența energetică a clădirilor publice și rezidențiale, mobilitatea urbană, investiții în infrastructura de învățământ și proiecte de regenerare urbană, patrimoniu cultural și turism.

Aceste fonduri reprezintă o oportunitate unică pentru România de a se moderniza și de a aduce schimbări semnificative în beneficiul cetățenilor săi. Cu o viziune clară și o implementare eficientă, viitorul României arată strălucitor. Însă cum nimic în țara noastră nu este cum ar trebuii, cu siguranță nici de data asta se vor face tot felul de combinații pentru a umple buzunarele celor bine ancorați la contractele cu statul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *