Prima pagină » Iasi in fiecare pagina » Depopularea sistemului fiscal românesc provoacă haos în inspecția fiscală și executarea silită, avertizează SindFISC

Depopularea sistemului fiscal românesc provoacă haos în inspecția fiscală și executarea silită, avertizează SindFISC

by Salut Iasi

Sindicatul Naţional Finanţe Publice a tras un semnal de alarmă cu privire la fenomenul de depopulare a unor structuri esențiale din sistemul fiscal românesc, ceea ce duce la apariția haosului în inspecția fiscală și executarea silită. Potrivit unui comunicat de presă emis miercuri, organizația sindicală a atras în repetate rânduri atenția asupra deficiențelor majore în ceea ce privește alocarea personalului în aceste structuri, inclusiv prin acțiunile de protest desfășurate în luna mai în întreaga țară.

Acțiunile de protest au început la Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC), cea mai afectată structură în ceea ce privește lipsa de personal, iar apoi s-au extins la Direcțiile regionale antifraudă fiscală și Direcțiile generale regionale ale finanțelor publice. Sediile Agenției Naționale de Administrare Fiscală și ale Ministerului Finanțelor au fost pichetate în semn de protest. Cu toate acestea, propunerile angajaților privind ameliorarea situației deficitului de personal nu au fost luate în considerare de către decidenți.

SindFISC a atras atenția asupra amplificării fenomenului de depopulare a unor structuri, cum ar fi inspecția fiscală, executarea silită, evidența pe plătitor, informatica și domeniul juridic, care devin practic nefuncționale. Sindicatul a exemplificat situația DGAMC, unde personalul din activitatea de inspecție și administrare s-a redus cu jumătate în ultimii trei ani, iar numărul angajaților care desfășoară activitate de inspecție fiscală este în prezent mai mic de 230, deși aceștia administrează 3700 de mari contribuabili și realizează 47% din totalul veniturilor colectate de ANAF. Situația este similară și în direcțiile de antifraudă fiscală, precum și în administrațiile fiscale din sectoarele capitalei, unde activitatea este susținută de câteva echipe de control.

Sindicatul consideră că politica salarială inegală din cadrul sistemului fiscal a dus la migrarea angajaților către alte activități mai bine plătite sau chiar către alte ministere sau sectorul privat. Lipsa unui Statut al finanțistului și a unui Acord/Contract colectiv de muncă la nivel instituțional/sectorial au contribuit, de asemenea, la alocarea inadecvată a personalului și la demotivarea acestuia. SindFISC a avertizat că, în lipsa unui dialog social transparent și a unor măsuri adecvate, angajații ar putea declanșa acțiuni necontrolate, independente de activitatea sindicală, care ar putea avea consecințe grave asupra desfășurării activității instituționale.

Sindicatul Naţional Finanţe Publice se declară pregătit să continue protestele și solicită factorilor decidenți soluționarea urgentă a problemelor cu care se confruntă angajații sistemului fiscal românesc.

Ar putea să vă placă și

Lasă un comentariu

Noutati