Prima pagină » Iasi in fiecare pagina » Decizie crucială a Curții Constituționale pentru proprietarii de terenuri din România

Decizie crucială a Curții Constituționale pentru proprietarii de terenuri din România

by Salut Iasi

Astăzi, Curtea Constituțională a României (CCR) a intrat în dezbatere asupra unei sesizări privind modificările aduse Codului civil referitoare la regimul arendei, conform informațiilor furnizate de Agenția de Presă Agerpres.

Parlamentari din Forța Dreptei și Uniunea Salvați România (USR) au adus această problemă în atenția CCR, susținând că modificările respective afectează dreptul de proprietate privată. Conform unui comunicat emis de Forța Dreptei, propunerea legislativă supusă analizei Curții introduce o perioadă minimă obligatorie de șapte ani pentru contractele de arendă, iar orice contract încheiat fără respectarea acestei condiții va fi considerat ilegal. „Aceasta reprezintă o restrângere a exercitării dreptului de proprietate, în sensul că proprietarii care doresc să încheie contracte de arendă nu vor mai putea lua decizii anuale cu privire la bunurile lor în funcție de beneficiile obținute”, se menționează în comunicat.

De asemenea, parlamentarii Forța Dreptei și USR susțin că este inacceptabilă impunerea unui drept de preempțiune pentru achiziția terenului pe aceeași perioadă de șapte ani, precum și permiterea schimbului de terenuri între arendași fără a obține acordul proprietarului. „În plus, în urma acestei legi, piața agricolă va fi blocată pentru noii fermieri care doresc să încheie contracte de arendă, ceea ce va duce la o concentrare și mai mare a terenurilor agricole în mâinile latifundiarilor roșii”, adaugă reprezentanții celor două partide.

Parlamentarii Forța Dreptei și USR exprimă „dezamăgirea” față de faptul că o astfel de reglementare, considerată profund anti-liberală, a putut fi adoptată doar cu votul majoritar al parlamentarilor Partidului Național Liberal (PNL) din Senat și Camera Deputaților.

Sesizarea înaintată Curții Constituționale vizează încălcarea prevederilor constituționale referitoare la proprietatea privată și regimul acesteia, principiul egalității în drepturi și în fața legii, principiul libertății economice și a libertății contractuale ale părților, precum și principiul proporționalității în ceea ce privește restricțiile aduse drepturilor fundamentale și cerințele stricte impuse de Constituție în ceea ce privește statul de drept.

Ar putea să vă placă și

Lasă un comentariu

Noutati