Avertisment meteorologic de la ANM: Fenomene meteo violente în următoarele săptămâni

București, 13 iulie 2023 – Meteorologul Gabriela Băncilă, director în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a emis un avertisment categoric privind iminența unor fenomene meteo violente în România. Potrivit expertului, o masă de aer fierbinte stagnează deasupra sudului Europei, generând un “blocaj atmosferic” care ar putea declanșa fluctuații extreme ale temperaturii și fenomene meteo periculoase.

Într-o intervenție recentă în cadrul emisiunii „Jurnalul de Seară” de la Digi24, Gabriela Băncilă a explicat că acest blocaj atmosferic determină stagnarea unei mase de aer cald deasupra regiunii. Aceasta se poate deplasa către Peninsula Balcanică, inclusiv România, dar și retrage, provocând o varietate de efecte meteorologice neașteptate în următoarele două săptămâni.

“Suntem în fața unei situații de blocaj atmosferic. Astfel de situații pot duce la valuri de căldură, valuri de frig sau chiar inundații ca urmare a ploilor persistente și abundente. Această circulație de blocaj se traduce printr-un câmp de presiune ridicată care acumulează o masă de aer cald ce rămâne în același loc. Masa de aer staționează și se încălzește excesiv, cum arată și imaginile cu nuanțe de roșu intens spre maro, indicând o intensitate foarte mare”, a explicat Gabriela Băncilă.

Ea a atras atenția asupra persistenței acestei mase de aer cald deasupra sudului Europei, care se extinde în apropierea României. Această apropiere între masa de aer foarte cald și o masă de aer mai rece poate genera impacturi semnificative asupra teritoriului nostru, în special în jumătatea de sud a țării.

“Se estimează că în următoarele două săptămâni vom resimți temperaturi extrem de ridicate, mai ales în sudul țării. Însă, există și fluctuații ale acestei mase de aer cald, ceea ce nu este deloc îmbucurător, deoarece această interacțiune dintre aerul foarte cald și cel mai rece poate genera fenomene violente, inclusiv furtuni puternice”, a subliniat Gabriela Băncilă.

ANM recomandă cetățenilor să se pregătească corespunzător pentru condițiile meteorologice extreme și să monitorizeze atent avertizările și sfaturile autorităților locale. Este important să se ia măsuri de protecție în caz de temperaturi ridicate, precum hidratarea adecvată, evitarea expunerii prelungite la soare și găsirea unor modalități de răcire eficiente.

Echipa ANM monitorizează în continuare evoluția situației meteorologice și va furniza actualizări regulate pentru a ajuta populația să se pregătească și să facă față cu succes acestor fenomene meteo violente în perioada următoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *