Într-o decizie surprinzătoare, Cristian Cioaca, fostul ofițer de poliție acuzat de omorul avocatei Elodia Ghinescu, a fost eliberat. După aproape 10 ani de detenție, magistrații Mihai Drăgan și Anca Elena Dobre de la Tribunalul Argeș au decis să îi acorde libertatea condiționată.
În 2014, Cioaca a fost condamnat la o pedeapsă de 15 ani și 8 luni de detenție pe baza unor indicii circumstanțiale, întrucât nu au fost găsite nici rămășițele victimei, nici arma presupusă a fi folosită în comiterea crimei și nici o mărturisire a presupusului autor.
Decizia de eliberare vine după ce, la data de 19 iulie 2023, judecătoarea Mihaela Banu de la Judecătoria Pitești a respins solicitarea lui Cioaca pentru eliberare condiționată, considerând-o nefondată.
Cioaca a fost închis la Penitenciarul Mioveni, anterior cunoscut sub numele de Penitenciarul Colibasi, încă de la sentința definitivă din 2014, dată de judecătoarele Elena Minodora Rusu și Anda Mihaela Pluteanu de la Curtea de Apel Pitești.
Avocata Maria Vasii a reprezentat apărarea fostului ofițer de poliție în această cauză. Decizia Tribunalului Argeș nr. 356/2023 din dosarul nr. 8362/280/2023 stipulează:
„Se admite contestația formulată de contestatorul Cioaca Constantin Cristian împotriva sentinței penale nr. 1337/19.07.2023, pronunțată de Judecătoria Pitești în dosarul nr. 8362/280/2023. Se desființează sentința atacată și, rejudecând, se admite propunerea de liberare condiționată formulată de Comisia de liberare condiționată din cadrul Penitenciarului Mioveni. Cioaca Constantin Cristian va fi eliberat dacă nu este reținut sau arestat în alte cauze. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Decizia este definitivă și a fost pronunțată la data de 22.08.2023.”
În contrast, minuta sentinței nr. 1337/2023 a Judecătoriei Pitești menționa:
„Se respinge ca neîntemeiată propunerea de liberare condiționată formulată de Comisia pentru liberare condiționată din cadrul Penitenciarului Mioveni, privind pe petentul-condamnat Cioaca Constantin Cristian. Se fixează termen la data de 10.11.2023, după care propunerea sau cererea de liberare condiționată poate fi reinnoită. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Onorariul parțial al apărătorului desemnat din oficiu, în cuantum de 170 lei, se avansează din fondul special al Ministerului Justiției către Baroul București. Cu drept de contestație în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunțată la data de 19.07.2023.”
Această decizie a stârnit numeroase reacții în rândul opiniei publice, având în vedere gravitatea acuzațiilor aduse lui Cioaca și circumstanțele neclare ale cazului. Se așteaptă ca în zilele următoare să apară noi detalii și reacții legate de această hotărâre surprinzătoare.