septembrie 10, 2024

Care sunt numerele de înmatriculare cenzurate pentru romani: Interdicții stricte privind anumite combinatii

În România, un nou set de reguli referitoare la numerele de înmatriculare au intrat în vigoare în acest an, conform surselor de la Antena3.ro. Conform noilor reglementări, combinatiile de numere de înmatriculare care includ cuvântul “ION” au fost interzise pe străzile din România. Această interdicție se datorează faptului că literele “I” și “O” pot fi ușor confundate cu cifrele “1” și “0”, lucru ce ar putea provoca neclarități pentru forțele de ordine.

Mai mult decât atât, alte combinații de caractere cu conotații senzuale vor fi, de asemenea, eliminate din circulație. Printre combinațiile interzise, se numără și următoarele: “III”, “OOO”, “DAI”, “PIX”, “TOV”, “ROM”, “COW”, și “POC”.

În trecut, în România, numerele de înmatriculare personalizate erau un lux pe care numai cei cu venituri înalte și-l puteau permite. Numerele de înmatriculare reprezintă nu numai un element cheie din punct de vedere juridic, ci și un mijloc prin care proprietarii de autovehicule își pot exprima personalitatea sau statusul. Cu toate acestea, pentru majoritatea conducătorilor auto, achiziționarea unui astfel de număr este văzută ca o cheltuială inutilă.

În aceeași situație se află și combinațiile precum “BOU”, “BOY”, “GAY”, “JAF”, și “JEG”, care sunt adesea respinse. La fel și “III” și “OOO” sunt interzise, deoarece pot crea confuzii în identificarea vehiculelor în trafic.

Legea actuală specifică procedurile care guvernează alegerea și schimbarea numerelor de înmatriculare, conform Regulamentului Rutier. Aceasta stipulează că numerele de înmatriculare sunt atribuite în ordine crescătoare. Proprietarul unui vehicul poate solicita un număr de înmatriculare preferențial, la momentul înmatriculării, contra unei taxe la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

În plus, nu pot fi selectate combinații de litere care pot avea o semnificație obscenă sau care ar putea fi asociate cu numele autorităților publice. Persoanele care dețin deja vehicule cu numere restricționate ulterior pot folosi în continuare aceste numere, dar numai până la vânzarea vehiculului. În cazul vânzării, numărul de înmatriculare și plăcuțele sunt transferate automat noului proprietar, fără costuri suplimentare, cu excepția cazului în care fostul proprietar optează pentru păstrarea numărului de înmatriculare. Noul proprietar poate solicita atribuirea unui număr preferențial, împreună cu plata taxei aferente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *