Breaking News: Modificări importante în Legea Pensiilor pentru românii care urmează să se pensioneze

București, 13 iulie 2023 – O veste importantă pentru toți românii care au în plan să se pensioneze! Așteptată cu nerăbdare, noua lege a pensiilor, respectiv Legea 127/2019, va intra în vigoare la 1 ianuarie 2024, aducând schimbări semnificative pentru milioane de români și pentru pensionari.

Una dintre cele mai așteptate modificări este posibilitatea pensionării anticipate. Potrivit noii legi, românii vor putea să se pensioneze mai devreme, cu condiția să îndeplinească anumite criterii. În plus, pensia anticipată nu va mai fi penalizată, ci se va transforma în pensie pentru limită de vârstă.

O altă schimbare importantă este că pensia anticipată va putea fi cumulată cu veniturile obținute din salarii, în baza unui contract individual de muncă. Aceasta reprezintă o diferență majoră față de situația actuală, în care pensionarii anticipați nu au voie să lucreze în baza unui astfel de contract.

Noua lege a pensiilor reglementează și pensia minimă. Conform noilor prevederi, fiecare pensionar va beneficia de cel puțin pensia minimă, chiar dacă suma cuvenită ar fi mai mică. Această măsură urmărește să asigure un nivel minim de trai pentru toți pensionarii.

În ceea ce privește stagiul minim de cotizare, acesta va fi constituit exclusiv din perioadele în care s-a plătit contribuția de asigurări sociale. Perioadele asimilate nu vor mai fi luate în considerare în calculul stagiului minim de cotizare.

O altă noutate este includerea perioadei de masterat și doctorat în calculul pensiei pentru limita de vârstă. Astfel, aceste perioade de studiu vor fi luate în considerare în stabilirea pensiei.

Noua lege prevede și o modalitate simplificată de comunicare a informațiilor privind pensionarea salariaților către angajatori. Aceste informații vor fi transmise în format electronic, rezolvând astfel problema încetării contractelor de muncă în cazul pensionărilor la vârste reduse.

Totodată, persoanele care doresc să se asigure facultativ vor avea posibilitatea să se asigure și retroactiv pentru o perioadă de 5 ani.

Legea aduce și prevederi importante privind persoanele invalide pensionate. Indiferent de gradul de invaliditate, aceste persoane vor putea desfășura activitate conform capacității lor de muncă diminuate.

În ceea ce privește transmiterea documentelor către casele de pensii, acestea vor avea dreptul să solicite angajatorilor prezentarea documentelor pe baza cărora au fost eliberate adeverințele privind stagiile de pensie. Refuzul de a furniza aceste documente în termen de 30 de zile va fi considerat o contravenție și va fi sancționat cu amendă în cuantum de 2-3 salarii de bază minime brute pe țară.

Noile modificări aduse de Legea 127/2019 reprezintă o schimbare semnificativă în sistemul de pensii din România și vor avea un impact major asupra pensionarilor și a celor care intenționează să se pensioneze în viitorul apropiat.

Sursă: Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *