Prima pagină » Iasi in fiecare pagina » BOMBA ZILEI ÎN FINANȚE! O nouă operațiune a Consiliului Concurenței în inima sistemului bancar Românesc – Clienții, victime sau păpuși în mâna bancherilor?

BOMBA ZILEI ÎN FINANȚE! O nouă operațiune a Consiliului Concurenței în inima sistemului bancar Românesc – Clienții, victime sau păpuși în mâna bancherilor?

by Salut Iasi

Drama din universul financiar al țării a ajuns la un nou episod, cu un nou scandal care zguduie fundamentele sistemului bancar. După ce, anul trecut, s-a dovedit că 10 dintre cele mai mari bănci din România au jucat cu ROBOR pentru a-și crește profiturile pe spatele clienților, acum ne confruntăm cu o altă temă incendiară: manipularea raportărilor în Biroul de Credite.

Consiliul Concurenței, gardianul integrității pieței, a intrat în acțiune din nou, cu suspiciuni grave de cartelizare. Investigatorii acestui organism puternic au descins la 10 bănci de renume: Banca Transilvania, BCR, BRD-Societe Generale, ING Bank, Raiffeisen Bank, CEC Bank, UniCredit Bank, OTP Bank România, EximBank și Intesa Sanpaolo România. Se pare că aceste entități bancare ar fi putut controla, în mod incorect, raportările în Biroul de Credite.

Înțelegerea anticoncurențială, dacă va fi dovedită, ridică multe semne de întrebare. Câți români au fost afectați de această posibilă manipulare? Câte decizii de creditare s-au bazat pe rapoarte eronate sau înșelătoare? Este încrederea publicului în sistemul bancar pe marginea prăpastiei?

Acțiunea viguroasă a Consiliului Concurenței până în ultima parte a zilei de marți ne-a arătat gravitatea situației. Pentru a aduna probe, inspectorii au verificat computere, e-mailuri și telefoane ale bancherilor, așa cum ne informează surse de încredere.

Însă, ce este important de subliniat, este că Consiliul Concurenței nu acționează pe baza unor banale zvonuri sau acuze nefondate. Acest organism de supraveghere poate efectua inspecții inopinate la orice companie sau instituție financiară, dar doar dacă are autorizație de la Curtea de Apel și dacă există dovezi solide care să susțină astfel de acțiuni.

Gândiți-vă la impactul pe care l-ar avea, pentru fiecare român cu credite, o posibilă manipulare a raportărilor. Fiecare dintre noi ar putea fi afectat, direct sau indirect, de acțiunile acestor instituții financiare.

Anul trecut, Consiliul Concurenței a dovedit că aceleași 10 bănci au influențat ROBOR în mod neetic, cu scopul de a crește ratele românilor. În acel moment, am fost martori la un scandal major care a lăsat o pată neagră pe imaginea băncilor.

Este clar că suntem în fața unui nou capitol tumultuos în istoria financiară a României. O țară care, de-a lungul anilor, a luptat să-și stabilească credibilitatea și încrederea în sistemul bancar. Acest nou val de acuzații nu face decât să complice și mai mult situația și să aducă în centrul atenției integritatea și etica bancherilor.

Pe măsură ce această investigație se va desfășura, ne așteptăm la dezvăluiri care ar putea schimba modul în care percepem și interacționăm cu băncile noastre de încredere. Oare cât de adânc este acest iceberg? Și, mai ales, ce alte surprize ne rezervă viitorul apropiat în domeniul financiar? Rămâne de văzut.

Ar putea să vă placă și

Lasă un comentariu

Noutati