Alertă! Creșterea taxelor pentru avocați ar putea lăsa mii fără acces la justiție!

În contextul recentelor decizii ale Guvernului de a majora taxele pentru avocați, numeroși cetățeni se confruntă cu posibilitatea de a nu mai putea beneficia de serviciile juridice. Consiliul Economic și Social (CES) a semnalat recent că această măsură ar putea avea consecințe grave asupra accesului la justiție pentru cei cu venituri modeste.

Pe data de 25 septembrie 2023, CES a emis un aviz negativ asupra proiectului de Lege care vizează măsuri fiscale pentru asigurarea stabilității financiare a României pe termen lung. În cadrul acestui aviz, CES subliniază că majorarea taxelor pentru avocați ar putea avea un impact semnificativ asupra cetățenilor, în special asupra celor cu venituri reduse. Aceștia s-ar putea confrunta cu dificultăți în a-și permite serviciile juridice, având în vedere că onorariile avocaților ar putea crește ca urmare a noilor taxe impuse de Guvern.

Fragmentul din avizul CES evidențiază: “Majorarea taxelor pentru profesii liberale, în special pentru avocați, ar putea limita accesul la justiție pentru cei cu venituri reduse. Aceștia s-ar putea confrunta cu dificultăți în a-și permite onorariile avocaților, care ar putea crește ca urmare a noilor taxe.”

Este evident că această măsură ar putea avea consecințe grave asupra sistemului juridic și asupra cetățenilor. Accesul la justiție este un drept fundamental, iar orice măsură care îl restrânge ar trebui analizată cu atenție și responsabilitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *