Prima pagină » Iasi in fiecare pagina » VIDEO Neamțul Olaf Scholz tace, dar mai și face: Germania a dat probabil cea mai importantă lovitură economică din acest an

VIDEO Neamțul Olaf Scholz tace, dar mai și face: Germania a dat probabil cea mai importantă lovitură economică din acest an

by Salut Iasi
0 comments



Cel mai mare producător mondial de semiconductori, grupul Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Limited (TSMC), a demarat marţi lucrările de construcţie la prima sa uzină din Europa, care va fi amplasată în estul Germaniei, un proiect strategic vizând repatrierea unei părţi din producţia acestor componente cheie pe vechiul continent.

Cancelarul german, Olaf Scholz, şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au fost prezenţi la Dresda la ceremonia de punere a pietrei de temelie a viitoarei uzine, alături de responsabili ai grupului taiwanez.

TSMC intenţionează să investească 3,5 miliarde euro în această uzină, la care va deţine 70% din capital, în parteneriat cu grupul olandez NXP Semiconductor şi companiile germane Infineon şi Bosch, care vor deţine fiecare o participaţie de 10%, informează AFP, potrivit Agerpres.

Noi locuri de muncă

Investiţiile totale în acest proiect simbolic, amplasat în aşa-numita ‘Silicon Saxony’, un pol industrial din perioada comunistă dedicat semiconductorilor, se vor ridica la 10 miliarde euro. Producţia ar urma să înceapă în 2027, concentrată pe cipuri pentru industria auto. Prima uzină TSMC din Europa ar urma să conducă la crearea a 2.000 de locuri de muncă.

Contextul geopolitic

În prezent marea majoritate a activităţilor de producţie de cipuri se derulează în Asia, în special în Taiwan. Însă din cauza bulversării lanţurilor logistice şi a tensiunilor geopolitice din zona Pacificului, ţările occidentale vor să dezvolte activităţi de producţie de semiconductori pe propriul lor teritoriu.

Cipurile au devenit indispensabile pentru întreaga industrie mondială, de la calculatoare portabile şi până la turbine eoliene şi rachete. În aceste condiţii, autorităţile de la Berlin au folosit toate mijloacele pentru a convinge TSMC să aleagă Germania pentru investiţia sa, alocând subvenţii de până la cinci miliarde euro pentru acest proiect.

Pe lângă TSMC există şi alte companii care intenţionează să construiască uzine de semiconductori în Germania, şi să beneficieze de subvenţii consistente din partea Berlinului, precum grupul Intel şi firma Globalfoundries.





Sursă: stiripesurse.ro

You may also like

Leave a Comment

Noutati