În ultimii ani, schimbările climatice au fost în prim-planul discuțiilor la nivel mondial. O problemă care preocupă pe toți, dar despre care încă avem multe de învățat. Cu schimbări dramatice și temperaturi record, 2024 ar putea fi pe cale să devină cel mai fierbinte an pe care l-am experimentat vreodată, cu consecințe majore pentru Europa.
Euronews.com a semnalat că, în adiție la încălzirea globală indusă de activitățile umane și emisiile excesive de carbon, fenomenul El Nino se profilează ca un factor determinant pentru aceste fluctuații extreme ale vremii. Experții descriu această combinație drept o „dublă amenințare” care ne poate aduce temperaturi extreme și vreme instabilă.
Dar ce este El Nino și de ce ar trebui să ne facem griji? Fenomenul, care are o durată de nouă până la 12 luni, dar care în unele situații poate persista mult mai mult, atinge apogeul său în lunile noiembrie până în ianuarie. Cu toate că se cunosc efectele sale, rămâne un mister pentru comunitatea științifică care încă încearcă să dezlege aceste taine ale naturii.
Din primele observații, se pare că El Nino se intensifică și se așteaptă să ajungă la maxim în lunile următoare, având potențialul de a-și prelungi influența până în primăvara lui 2024. Dar cum va influența acest fenomen Europa? Ei bine, răspunsul nu este simplu. Datorită complexității sistemelor meteorologice globale, este o provocare să anticipăm exact impactul asupra vremii pe continent.
Adam Scaife, profesor la Met Office din Marea Britanie, a declarat: „Perioadele El Nino aduc, de obicei, o iarnă mai umedă și mai blândă (noiembrie-decembrie) și un final de iarnă mai răcoros și mai secetos (ianuarie-martie) în Europa de Nord”. În contrast, sudul Europei ar putea fi martorul unor condiții mai umede. Cu toate acestea, fenomenul El Nino are multe fețe, și modelele sale pot varia în funcție de intensitate.
Fenomenul are capacitatea de a perturba modelele climatice, cu influențe care vin din diferite direcții. De exemplu, valurile planetare din regiunile tropicale pot influența vremea în Europa. Pe lângă El Nino, există și alte forțe naturale care pot juca un rol în schimbările climatice, cum ar fi vânturile stratosferice.
Consecințele nu sunt doar locale. „După un puternic El Nino, ne așteptăm la precipitații intense în China, cu potențialul de inundații în vara care urmează”, spune profesorul Scaife.
Anul 2016 a fost un exemplu de an cu impact mare din cauza fenomenului El Nino, anul respectiv fiind unul dintre cei mai calzi din istorie. Dacă factorii climatici converg în direcția corectă, 2024 ar putea depăși acest record. Cu toate acestea, efectul schimbărilor climatice asupra El Nino este încă un subiect de dezbatere.
Rezultatul? Suntem în fața unui viitor incert și posibil mai cald decât am văzut vreodată. Fenomenul El Nino, combinat cu impactul schimbărilor climatice, ne poate aduce într-o eră fără precedent. E timpul să ne pregătim și să acționăm.