Dacă UE deschide piața internă pentru cele 40 de milioane de tone de cereale provenite din Ucraina, agricultura europeană este în pericol de colaps. Nu există justificare profesională pentru ridicarea restricțiilor UE privind importurile de cereale.
Ungaria va apăra interesele agricultorilor săi prin orice metode și la orice cost, chiar dacă UE nu prelungește embargoul pe importurile de cereale ucrainene după 15 septembrie, a afirmat marți la Bruxelles, ministrul agriculturii din Ungaria, potrivit sursei Magyar Hirlap citată de Rador. La finalul întâlnirii consiliului miniștrilor agriculturii din statele membre ale UE, István Nagy a comunicat presei maghiare că ridicarea restricțiilor UE la importul de cereale nu poate fi susținută prin nicio justificare profesională, potrivit sursei Oroszhirek.hu.
„Trebuie să insistăm asupra continuării acestei măsuri, pentru că nu putem să permitem ca depozitele noastre să fie încărcate cu surplusul de cereale din Ucraina”, a declarat István Nagy, adăugând: „Perioada de implementare a măsurii trebuie extinsă până după perioada de recoltă, pentru a asigura spațiu pentru producția noastră. Dacă cerealele ucrainene nu vor fi aduse în țară, atunci va exista spațiu pentru recolta ungară.” Ministrul ungar a reamintit că porturile de la Marea Neagră sunt închise și că acordul privind cerealele nu a fost prelungit, adică partea rusă nu este de acord să expedieze cerealele pe mare.
Dacă cele 40 de milioane de tone de cereale ucrainene vor ajunge pe piața internă a UE, agricultura tradițională europeană va suferi un impact semnificativ, a avertizat ministrul ungar, propunând: „Din acest motiv, solicităm UE să extindă termenul de aplicare a embargoului până cel puțin la sfârșitul anului, până la 31 decembrie. Ungaria a propus, de asemenea, ca UE să susțină transporturile de cereale ucrainene prin scutirea taxei de tranzit pentru a ajunge din Europa pe piețele tradiționale. Politica ar trebui să fie exact inversă.
„Piețele interne ale UE nu trebuie suprasolicitate, ci trebuie ajutate pentru ca transporturile de cereale ucrainene să ajungă acolo unde absența lor creează riscuri foarte mari. Foametea ar putea genera o migrație masivă ce ar pune o presiune suplimentară asupra economiei UE, provocând alte probleme dificil de gestionat. Este necesară asistența, fiind vorba de o problemă umanitară. Ungaria dorește un singur lucru, și anume: să nu fie nevoită să gestioneze singură efectele economice ale solidarității. De aceea, Ungaria solicită ca transporturile de cereale din Ucraina să fie inspectate la frontieră și verificate în cazul în care acestea părăsesc teritoriul Ungariei”, a subliniat István Nagy, adăugând: „Dacă vrem să ajutăm, dacă suntem cu adevărat dedicați obiectivelor umanitare, atunci trebuie să fim în stare să susținem simultan agricultorii ucraineni, să sprijinim statul ucrainean și să ajutăm toate statele membre ale UE, pentru a le proteja de perturbațiile pieței. Astfel putem ajuta și acele țări care au nevoie de acest aliment”.
În ceea ce privește utilizarea pesticidelor și reducerea acestora, ministrul agriculturii a afirmat că Ungaria este de acord că utilizarea acestor substanțe trebuie să fie limitată, având în vedere importanța acestui aspect pentru sănătate și calitatea alimentelor. Cu toate acestea, nu este de acord cu propunerea ca toate statele membre să reducă utilizarea acestora cu 50%, dat fiind că nivelul de utilizare nu este uniform.
„Nu este fezabil ca o țară care utilizează de trei ori mai multe pesticide decât Ungaria să își reducă utilizarea acestora cu 50%. Când Ungaria a aderat la UE, a redus deja la jumătate utilizarea pesticidelor. Nu este posibil să reducem din nou la jumătate”, a adăugat István Nagy.