Un barbat a fost prins în timp ce încerca să introducă ilegal în România 7.800 de țigarete (390 pachete) de contrabandă 

Inventivitatea unui basarabean de a transporta țigări de contrabandă nu a păcălit echipa de control. Echipa comună de control din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albiţa a descoperit la controlul de frontieră, neclarate și ascunse sub bancheta din spate și în compartimentul motor al unui autoturism, 7.800 de țigarete de contrabandă ce urmau a fi comercializate pe piața neagră din România.

Profilul de risc și controlul amănunțit

“În data de 08 februarie a.c, în jurul orei 03.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa-I.T.P.F. Iaşi, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pentru a intra în ţară, conducând un autoturism înmatriculat în Republica Moldova, un bărbat cu cetățenie Republica Moldova,  în vârstă de 34 de ani. În baza profilului de risc, s-a procedat la efectuarea unui control amănunţit asupra mijlocului de transport şi persoanelor, ocazie cu care echipa comună de control, formată din poliţişti de frontieră şi lucrători vamali, însoțiți de câine de depistare tutun din dotarea vămii, a descoperit, ascunsă și nedeclarată, în vederea sustragerii de la controlul vamal, sub bancheta din spate și în compartimentul motor al autoturismului, cantitatea totală de 7.800 de ţigarete (390 pachete), de diferite mărci, cu timbru de acciză Republica Moldova”, a transmis printr-un comunicat de presă Inspectoratul teritorial Iași al Poliției de Frontieră.

Declarația șocantă 

Cu privire la cele constatate, bărbatul a declarat că țigările îi aparțin și că intenționa să le introducă ilegal în țară, urmând  să fie comercializate pe piața neagră. Această declarație a șocat echipa de control, care a constatat fără echivoc tentativa de contrabandă și încălcarea gravă a legilor vamale și fiscale.

Consecințele legale

Conform prevederilor legale, a fost luată măsura reţinerii tuturor bunurilor accizabile descoperite, în valoare totală de 5.850 de lei, sancţionarea contravenţională a bărbatului cu amendă în valoare de 15.000 de lei și indisponibilizarea mijlocului de transport până la plata amenzii. Aceste măsuri au fost luate în conformitate cu legislația specifică, cu scopul de a descuraja și de a sancționa ferm astfel de activități ilegale.

Impactul contrabandei

Contrabanda cu țigări reprezintă o problemă serioasă în multe țări, având consecințe negative asupra economiei, sănătății publice și securității naționale. Comercializarea ilegală a acestor produse dăunează grav industriei legale, deoarece evită plata taxelor și impozitelor, iar produsele contrabandate pot fi adesea contrafăcute sau de calitate inferioară, punând în pericol sănătatea consumatorilor.

Rolul echipei de control

Echipa comună de control din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albiţa demonstrează importanța și eficacitatea măsurilor de securitate și control la frontiere. Prin vigilenta și profesionalismul lor, acești agenți de frontieră și lucrători vamali contribuie la protejarea securității naționale și la combaterea activităților ilegale, precum contrabanda cu țigări.

Concluzii

Descoperirea acestui caz de contrabandă la Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa subliniază necesitatea unei supravegheri continue și a unor măsuri eficiente de control la frontieră. Este esențial ca autoritățile să coopereze și să întărească eforturile lor pentru a combate fenomenul contrabandei și pentru a asigura respectarea legilor și a regulamentelor vamale. Astfel de acțiuni sunt cruciale pentru protejarea securității și a intereselor naționale, precum și pentru menținerea integrității pieței și a economiei legale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *