Țara noastră a fost zguduită de un eveniment tragic ce a revelat o realitate pe care mulți au ales să o ignore, consumul crescut de droguri în rândul tinerilor și pericolul acestuia pe șosele. Chiar dacă România s-a confruntat de ani buni cu această problemă, se pare că numai o catastrofă de proporții a fost capabilă să declanșeze o reacție din partea autorităților.
Se pare că trebuia să avem parte de o tragedie de neimaginat, cauzată de un tânăr șofer drogat, care a curmat viețile a doi tineri nevinovați, pentru ca statul să ia în considerare o schimbare radicală a legislației auto. Acest eveniment nefericit, petrecut în localitatea 2 Mai, a condus la o mișcare puternică pentru revizuirea regulilor legate de consumul de droguri și alcool la volan.
În seara zilei de 28 august 2023, Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a anunțat publicului măsurile pe care le va aduce în atenția Guvernului și Parlamentului. Inițiativele sale vizează instituirea unui control riguros privind consumul de droguri în rândul șoferilor. Acestea includ testarea obligatorie pentru consumul de droguri atunci când se obține sau se reînnoiește permisul de conducere, extinderea perioadelor în care un șofer rămâne fără permis dacă acesta este anulat din cauza consumului de droguri sau alcool, și confiscarea vehiculelor în care se găsesc droguri sau dacă șoferul este testat pozitiv la droguri. În plus, Predoiu a menționat posibilitatea introducerii testării antidrog în școli.
Cu toate acestea, rămâne de văzut dacă aceste propuneri vor fi implementate sau dacă vor fi doar un subiect efemer în ciclul știrilor. Istoria ne-a arătat că tragediile trecute au fost urmate de promisiuni mari, care s-au evaporat odată cu stingerea interesului mediatic. Este esențial ca această ocazie să nu fie irosită și ca legislația să fie actualizată pentru a preveni astfel de evenimente nefericite în viitor.
Este adevărat că avem motive să fim sceptici, având în vedere numeroasele promisiuni rămase neonorate din trecut. Cu toate acestea, speranța rămâne că această tragedie, atât de dureroasă pentru întreaga națiune, va fi catalizatorul unei schimbări reale și durabile. Numai timpul va spune dacă autoritățile vor lua măsurile necesare pentru a proteja cetățenii sau dacă totul va rămâne doar la nivelul declarațiilor.
Declarația lui Predoiu
“Voi propune Guvernului si Parlamentului, legislatie pe urmatoarele directii: masuri care vizeaza conducatorii auto, instituirea obligativitatii testului antidrog cu ocazia examinarii medicale pentru dobandirea sau reinnoirea permisului si extinderea examinarii medicale la restituirea permisului de conducere retinut pentru consumul de alcool si droguri. Deci vrei carnet, test antidrog.
Instituirea unor noi situatii in care efectuarea testarii antidrog-alcool este obligatorie suplimentar prevederilor actuale. Atunci cand in vehicul sunt identificate substante care pot avea caracter psihoactiv, recipiente cu alcool desfacute, conducatorul auto figureaza in baza de date ca a incalcat normele privind consumul de alcool si droguri la volan, precum si cand a comis infractiuni la regimul substantelor interzise.
Marirea termenelor pentru restituirea permisului de conducere atunci cand acesta a fost anulat ca urmare a consumului de alcool si droguri. In prezent, 6 luni de la data executarii pedepsei amenzii sau pedepsei in regim de privare de libertate, voi propune 3 ani. Un an de la data gratierii totale ori a restului de pedeapsa de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti prin care s-a dispus suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere sau de la data implinirii termenului de prescriptie a executarii pedepsei in caz de consum de alcool si droguri. In prezent, repet, este un an. Voi propune 5 ani.
Instituirea masurii de confiscare obligatorie a mijloacelor de transport in care sunt depistate droguri sau conducatori auto a fost confirmat pozitiv cu droguri. Este o prevedere care functioneaza si in state membre ale Uniunii Europene.
Instituirea masurii suspendarii anularii inmatricularii in cazul in care autovehiculul nu detine RCA similar actualei solutii referitoare la ITP.
(…)
Masuri de prevenire a consumului de droguri in scoli.
Subiectul va fi abordat in cadrul Planului National Comun de Actiune – pentru siguranta scolara in 2023-2024 (o prima sedinta – 30 august). Urmarim realizarea unui nou mecanism national de actiune in perspectiva noului an scolar 2023-2024 cu implicarea: Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Educatiei, Ministerului Sanatatii, Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei, Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale, Ministerul Familiei, Tineretului si Egalitatii de sanse, precum si a Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni. La nivel de ministru voi participa personal. Mecanismul va viza in special lupta impotriva drogurilor, violentei si bullying-ului.
Ca element de noutate, vor fi constituite grupuri de actiune la nivelul fiecarei unitati de invatamant formate din reprezentanti ai Ministerului Afacerilor Interne, ai unitatii de invatamant, precum si asociatiilor de parinti si elevi.
Analiza posibilitatii testarii antidrog a elevilor de catre personalul medical calificat ce deserveste unitatea de invatamant in situatia in care elevul manifesta vizibil un comportament dezadaptativ caracteristic consumului de droguri (cu acordul parintilor)”.