Scandal de proportii, cum refuză Administrația Prezidențială și Ambasada SUA să răspundă la întrebările arzătoare ale jurnaliștilor!

Într-o dezvăluire șocantă, Clubul de Presă din România a lansat un comunicat de presă în data de 19 septembrie 2023, exprimându-și nemulțumirea față de lipsa de transparență manifestată atât de Palatul Cotroceni, cât și de Ambasada României în Statele Unite ale Americii. Această nemulțumire vine în urma refuzului ambelor instituții de a furniza informații solicitate de mass-media cu privire la cheltuielile generate de vizita președintelui Klaus Iohannis la sediul Organizației Națiunilor Unite din New York.

În mod surprinzător, Ambasada României în SUA a mers și mai departe, negându-se să ofere acreditări jurnaliștilor interesați să participe la o eventuală conferință de presă sau la o întâlnire între președintele Iohannis și comunitatea românească din Statele Unite. Mai mult, ambasada a respins și cererile de informații legate de un eveniment de anvergură organizat în SUA la data de 10 septembrie, la care au participat peste 150 de artiști aduși din România.

Comunicatul Clubului de Presă, semnat de Sorin Roșca Stănescu în numele Consiliului de Onoare, a subliniat că jurnaliștii români, atât cei din țară cât și cei din SUA, au cerut detalii referitoare la vizita președintelui la ONU, inclusiv informații despre cheltuielile suportate de statul român pentru această vizită. Atât instituția prezidențială, cât și ambasada au refuzat să furnizeze aceste informații de interes public.

Clubul de Presă a protestat vehement împotriva acestei lipse de transparență și a cerut ambelor instituții să-și revizuiască poziția. În ceea ce privește Ambasada României în SUA, Clubul de Presă a remarcat că aceasta nu este prima oară când instituția refuză să furnizeze informații sau acreditări, menționând evenimentul din 10 septembrie ca un alt exemplu de lipsă de transparență.

Acest comportament din partea instituțiilor statului ridică semne de întrebare serioase despre modul în care sunt gestionate resursele publice și despre nivelul de responsabilitate față de cetățeni. Într-o democrație funcțională, transparența și accesul la informații sunt esențiale pentru a asigura un control eficient din partea publicului asupra acțiunilor guvernului.

În acest context, Clubul de Presă solicită insistent revizuirea poziției adoptate de instituția prezidențială și de Ambasada României în SUA. Lipsa de transparență nu doar că subminează încrederea publicului în instituțiile statului, dar ridică și îngrijorări legate de posibilele abuzuri sau nereguli care ar putea fi acoperite.

În concluzie, este imperativ ca instituțiile publice să își îndeplinească rolul de a fi transparente și responsabile în fața cetățenilor pe care îi reprezintă. Refuzul de a furniza informații de interes public este nu doar inacceptabil, dar și periculos pentru sănătatea democrației românești. Este timpul ca aceste instituții să își asume responsabilitatea și să ofere răspunsurile pe care publicul le merită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *