Profesorul Tudorel Toader, Rectorul UAIC, distins cu titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Stat din Moldova

Profesorul universitar doctor Tudorel Toader, rectorul prestigioasei Universități “Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), a primit cu onor titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Stat din Moldova (USM) într-o ceremonie solemnă desfășurată la 20 februarie 2024.

Ceremonia de acordare a titlului

Ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa a avut loc în Sala Senatului USM, începând cu ora 14.00. Evenimentul a fost prezidat de către profesorul universitar doctor Igor Șarov, rector și președinte al Senatului Universității de Stat din Moldova. Printre cei prezenți s-au numărat și Ion Coșer, Consul General al Republicii Moldova la Iași, precum și o delegație importantă a UAIC, formată din membri ai Senatului, prorectori, directorul Editurii Universității, profesori și personal administrativ.

Laudatio și intervențiile personalităților academice

Profesorul universitar doctor Sergiu Brînză, Decanul Facultății de Drept din cadrul USM, a avut onoarea de a prezenta Laudatio, prin care a evidențiat parcursul excepțional al profesorului Tudorel Toader în domeniul științelor penale și al justiției constituționale. De asemenea, au luat cuvântul și alte personalități academice de marcă, precum profesorul universitar doctor Sergiu Baieș, conf. univ. doctor Sergiu Cornea, conf. univ. doctor Igor Dolea, prof. univ. dr. Gheorghe Popescu și prof. univ. dr. Ovidiu-Gabriel Iancu, care au subliniat contribuțiile semnificative aduse de către profesorul Tudorel Toader în domeniul academic.

Discursul de mulțumire al profesorului Tudorel Toader

În cadrul evenimentului, profesorul Tudorel Toader a transmis un discurs emoționant, în care și-a exprimat onoarea și recunoștința pentru distincția primită. Acesta a evidențiat importanța legăturilor solide între instituțiile de învățământ superior din România și Republica Moldova, subliniind dorința de a continua consolidarea acestor relații.

Prelegerea despre loialitatea constituțională

Pe lângă ceremonia de acordare a titlului, profesorul Tudorel Toader a susținut și o prelegere captivantă despre conceptul de loialitate constituțională. În cadrul acesteia, a evidențiat importanța respectării și promovării principiilor constituționale în societatea contemporană și în exercitarea funcțiilor publice.

Prin acordarea titlului de Doctor Honoris Causa al Universității de Stat din Moldova, se recunoaște nu doar excelența academică a profesorului Tudorel Toader, ci și contribuția sa semnificativă la dezvoltarea relațiilor de colaborare între instituțiile de învățământ superior din România și Republica Moldova. Această distincție reprezintă o recunoaștere a meritelor sale și un pas important în consolidarea legăturilor academice și culturale între cele două țări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *