Debut extraordinar în stagiunea Teatrului Național Iași cu piesa „HAGA” de Sasha Denisova, regizată de Cristian Hadji-Culea
Sezonul nou al Teatrului Național Iași debutează cu premiera națională a spectacolului „Haga”, scris de Sasha Denisova, autoare și regizoare ucraineană, sub îndrumarea lui Cristian Hadji-Culea. Este o producție provocatoare, tratând cu sarcasm și umor negru atrocitățile războiului provocat de Putin împotriva Ucrainei.
Evenimentul va avea loc pe 5 septembrie de la ora 19:00, pe scena Sălii Mari, urmând ca a doua reprezentație să fie programată pe 13 septembrie. Spectacolul reunește 21 de actori de la Teatrul Național Iași și nume importante din peisajul teatral românesc:
scenografie: Dragoș Buhagiar și Andrada Chiriac
adaptare și versuri: Florin Lăzărescu
video-design: Andrei Cozlac
muzică: Mihai Cornea
distribuție: Diana Roman, Petronela Grigorescu, Ada Lupu, Doru Aftanasiu, Daniel Busuioc, Ionuț Cornilă, Dumitru Năstrușnicu, Dumitru Georgescu, Horia Veriveș, Adi Carauleanu, Mălina Lazăr, Haruna Condurache, Cosmin Maxim, Răzvan Conțu, Andreea Boboc, Robert Agape, Radu Homiceanu, Doina Deleanu, Catinca Tudose, Radu Ghilaș, Andrei Sava.
„Haga” este o satiră caustică și grotescă ce conturează un proces fictiv desfășurat la Tribunalul Internațional de la Haga, împotriva crimelor de război comise de Putin și aliații săi. Acțiunea se petrece în imaginația unei fetițe din Mariupol. În 2013, această piesă a fost nominalizată la categoria Regizorul Anului (Plebiscyt – Czlowiek i Wydarzenie Sezonu, Polonia) și Premiul Elliot Norton pentru cea mai bună producție și cel mai bun regizor.
Cristian Hadji-Culea, regizorul spectacolului, subliniază: „Importanța războiului declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei este crucială pentru ordinea mondială și pentru libertatea fiecărui individ. Enunțul confruntării este între un sistem în care statele suverane respectă granițele stabilite prin tratate și unul în care câteva state dominante își impun autoritatea asupra celorlalte; liderii statali gestionează statele vasale după bunul plac.”
Adaugă: „Pentru noi, riscul de a reveni la vechile sferle de influență dinainte de 1989 și pentru Republica Moldova, posibilitatea de a reveni sub stăpânirea Imperiului Rus este real. Spectacolul reflectă un război actual, cu narațiuni complexe și schimbări frecvente, dar și cu un conflict clar și permanent. Visul unei fete de a asista la judecarea criminalilor care au declanșat și perpetuat războiul este și speranța noastră pentru o societate în care drepturile tuturor ființelor umane să fie respectate!”
Recunoașterea meritelor acestui text a început cu montările inițiale semnate de autoare la Teatrul Polonez din Poznań, Polonia, și la Arlekin Players Theatre din SUA. În 2023, regizorul bulgar Galin Stoev a pus în scenă piesa la Teatrul „Ivan Vazov” din Sofia, iar Yury Urnov la Teatrul „Wilma” din Philadelphia.
Dramaturgul și regizorul Sasha Denisova este absolventă a Facultății de Filologie a Universității Naționale Taras Shevchenko din Kiev (1996) și a urmat studii de teatru în Anglia, cu internship-uri la Royal Court Theatre (Future Play, Documentary Theatre, 2008–2009) și la Festivalul de Teatru din Edinburgh (2012). În perioada petrecută în Rusia (părăsind țara imediat după declanșarea invaziei), a activat la Teatrul Mayakovsky din Moscova ca director artistic și la Centrul Mayerhold ca dramaturg șef. A predat la Teatrul Wilma din Philadelphia, Colegiul Boston, Universitatea Brandeis, Universitatea Maryland, Universitatea Georgetown și Centrul Mayerhold, precum și la Școala de Cinematografie Nouă din Moscova.
A regizat douăzeci și cinci de spectacole și a scris peste douăzeci de piese teatrale, traduse în limbile engleză, spaniolă, germană, franceză, română, bulgară și poloneză.
Grafică afiș: Banga Szilárd
Foto din repetiții: Iulian Ursachi