Sărăcia extremă duce la asaltul celei mai mari hidrocentrale din Haiti: Cererea ca energie să fie distribuită și în afara capitalei
Electricite d’Haiti (EDH), compania de stat, a anunțat marți că producția la Peligre, cea mai mare hidrocentrală din Haiti, a fost redusă la zero din cauza protestelor legate de distribuția energiei electrice în țară, conform Reuters.
ALERTE | Producția electrică a Electricité d’Haïti (EDH) a fost redusă la zero începând de luni, 2 septembrie 2024, după ce persoane necunoscute au vandalizat hidrocentrala Peligre, protestând împotriva alimentării cu energie electrică a regiunii metropolitane. pic.twitter.com/uLfLzRFiO8
— Jacky Marc Grégoire Chery (@JackyChery9) September 4, 2024
Producția de la Peligre a scăzut începând de luni, a declarat EDH, deoarece localnicii au asaltat centrala cerând ca alte zone să primească energie înaintea capitalei Port-au-Prince, unde unii locuitori depind de generatoare diesel și baterii solare.
Oamenii nu își permit să achiziționeze energie electrică
Cei mai săraci rezidenți din capitală nu își pot permite nicio dintre aceste opțiuni.
”Astfel de acțiuni, departe de a contribui la satisfacerea nevoilor de energie electrică ale populației, adâncesc provocările cu care se confruntă EDH, deoarece echipamentele folosite pentru funcționarea centralelor sunt costisitoare și dificil de reparat, întreținut sau înlocuit”, a declarat EDH într-un comunicat.
EDH a solicitat autorităților să ia măsuri urgente pentru a asigura securitatea centralei, o structură de ”importanță strategică pentru statul haitian”.
Este cea mai importantă sursă de energie electrică din Haiti
Cu o capacitate de 54 de megawați (MW), Peligre furnizează aproape toată producția de energie hidroelectrică de 60 MW a EDH, cea mai importantă sursă de electricitate din Haiti după combustibilii fosili.
Conform celor mai recente date ale Băncii Mondiale, doar 49% din populația din Haiti are acces la rețeaua electrică.
EDH a informat că două transformatoare au fost defectate ireversibil și că nu a putut oferi asistență tehnică deoarece departamentul Ouest, acolo unde se află Port-au-Prince, a fost practic izolat de restul țării.
Haiti se confruntă cu o criză umanitară, în urma căreia bande armate violente și puternice au preluat controlul asupra unei mari părți a capitalei și a zonelor înconjurătoare, întrerupând transportul sigur și aprovizionarea cu bunuri esențiale, cum ar fi medicamentele și alimentele.
Aproape 580.000 de persoane au fost strămutate în interiorul țării, iar aproape 5 milioane se confruntă cu foamete severă.
E-Power, o companie privată care operează o centrală electrică de 30 MW care utilizează cărbune în Cite Soleil, unul dintre cartierele cele mai afectate din capitală, reprezintă o altă sursă majoră de energie electrică din Haiti.
Prim-ministrul Garry Conille a vizitat centrala împreună cu șeful EDH în luna precedentă, pentru a evalua instalația și pentru a explora cele mai bune soluții pentru problemele legate de energia electrică din Haiti.