PNL anunță o posibilă comasare a alegerilor după declarația lui Iohannis

Partidul Național Liberal (PNL) a făcut un anunț surprinzător în urma declarației președintelui Klaus Iohannis privind comasarea alegerilor. Potrivit purtătorului de cuvânt al PNL, deputatul Ionuț Stroe, comasarea alegerilor parlamentare cu cele prezidențiale este o ipoteză de lucru.

O idee care necesită modificări legislative

Întrebat despre susținerea PNL pentru o posibilă comasare a mai multor tipuri de alegeri, Ionuț Stroe a indicat că este o idee ce necesită modificări legislative. El a sugerat că discuțiile asupra acestui subiect vor avea loc în cadrul coaliției de guvernare și că detaliile vor deveni publice odată ce se va ajunge la un consens.

Revenire la modelul anterior de organizare a alegerilor

Stroe a subliniat că o astfel de comasare ar însemna practic o revenire la modul în care se organizau alegerile în trecut, menționând că până în 2004 alegerile parlamentare au coincis cu cele prezidențiale. Această propunere ar putea simplifica calendarul electoral din 2024 și ar putea stimula participarea la vot.

Simplificarea anului electoral și încurajarea participării la vot

Potrivit purtătorului de cuvânt al PNL, există un acord asupra principiului de simplificare a anului electoral din 2024 și de încurajare a prezenței la vot. El a menționat că teoretic ar fi fost necesar ca oamenii să fie chemați la urne de cinci ori și că o comasare ar reduce această presiune.

Necesitatea modificării legislației electorale

Stroe a evidențiat necesitatea modificării legislației electorale în cazul unei comasări a alegerilor. El a menționat că dacă se va agrea propunerea de a organiza alegerile parlamentare odată cu cele prezidențiale, va trebui modificată legea care stabilește data alegerilor prezidențiale.

Coerență și stabilitate în deciziile politice

Deputatul PNL a subliniat importanța coerenței și stabilității în deciziile politice, indiferent de nivelul scrutinului. El a afirmat că un om politic trebuie să fie hotărât în decizia de a face parte din oferta politică a partidului său, iar orice modificare legislativă va fi propusă odată cu soluția comasării alegerilor.

În concluzie, propunerea de comasare a alegerilor atrage atenția asupra necesității de a adapta legislația electorală pentru a face posibil acest demers și subliniază importanța coerenței și stabilității în deciziile politice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *