Patru persoane, reţinute pentru proxenetism în urma unor percheziţii în Bacău, Iaşi şi Neamţ

În urma unei ample operaţiuni desfăşurate de procurorii DIICOT Bacău, patru persoane au fost reţinute sub acuzaţia de proxenetism. Aceasta a avut loc în contextul unor percheziţii desfăşurate în judeţele Bacău, Iaşi şi Neamţ. Ancheta vizează infracţiuni grave, inclusiv constituirea unui grup infracţional organizat şi trafic de persoane în formă continuată.

Activitatea infracţională desfăşurată pe parcursul mai multor ani

Potrivit Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bacău, activitatea grupului infracţional organizat a început în ianuarie 2020 şi s-a extins până în luna mai 2024. Suspecţii au pus bazele acestui grup pentru a obţine foloase materiale din administrarea unor stabilimente dedicate prostituţiei, situate în municipiul Iaşi. Grupul a recrutat persoane interesate să practice prostituţia şi le-a facilitat activitatea prin punerea la dispoziţie a unor imobile, promovarea serviciilor pe site-uri de profil şi organizarea logistică necesară.

Recrutarea şi exploatarea victimelor

Comunicatul de presă emis de IPJ Bacău detaliază că suspecţii au desfăşurat activităţi de recrutare şi exploatare a victimelor în mai multe perioade distincte: ianuarie – octombrie 2020, iunie 2021 – noiembrie 2022 şi decembrie 2022 – 21 mai 2024. Suspecţii au recrutat persoane vulnerabile, le-au adăpostit şi le-au forţat să practice prostituţia în beneficiul grupului infracţional.

Colectarea şi distribuirea veniturilor

Veniturile obţinute din activităţile infracţionale erau colectate şi distribuite între membrii grupului infracţional. Aceştia se asigurau că toate sumele de bani provenite din exploatarea victimelor ajungeau în posesia lor, folosindu-se de diverse metode pentru a evita depistarea de către autorităţi.

Transportul şi exploatarea victimelor în România şi Germania

Din materialul probator administrat de anchetatori reiese că, în perioada 2019 – 2020, una dintre persoanele cercetate a transportat, adăpostit şi exploatat o victimă majoră atât pe teritoriul României, cât şi în Germania. Aceasta a fost forţată să practice prostituţia în beneficiul infractorului. În încercarea de a scăpa de sub controlul acestei persoane, victima a fost indusă în eroare de un alt suspect, care a continuat exploatarea acesteia în municipiul Iaşi.

Descoperiri în urma percheziţiilor

În urma celor şase percheziţii desfăşurate marţi, autorităţile au descoperit şi ridicat mai multe probe importante. Printre acestea se numără arme albe, un pistol cu gaze, diverse înscrisuri, sume de bani şi alte mijloace de probă. De asemenea, într-unul dintre imobilele percheziţionate au fost descoperite un salon de masaj erotic şi un studio de videochat care funcţionau concomitent.

Măsuri legale împotriva suspecţilor

În urma acestei acţiuni, patru suspecţi au fost reţinuţi, iar o a cincea persoană a fost pusă sub control judiciar. Procurorii DIICOT au sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bacău, cu propunerea de arestare preventivă a persoanelor reţinute pentru o perioadă de 30 de zile. Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din Poliţia Română.

Colaborarea interinstituţională

Operaţiunea a beneficiat de sprijinul poliţiştilor din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Iaşi şi de la Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Neamţ, precum şi al jandarmilor din Gruparea Mobilă de Jandarmi Bacău. Colaborarea eficientă între aceste instituţii a fost esenţială pentru desfăşurarea cu succes a percheziţiilor şi reţinerea suspecţilor.

Importanţa acţiunilor de combatere a traficului de persoane

Această acţiune subliniază importanţa eforturilor continue de combatere a traficului de persoane şi a proxenetismului. Autorităţile trebuie să rămână vigilente şi să colaboreze strâns pentru a dezmembra reţelele infracţionale care exploatează persoanele vulnerabile. Este crucial ca societatea să fie conştientă de aceste probleme şi să susţină eforturile de prevenire şi combatere a acestora.

Reţinerea celor patru suspecţi reprezintă un pas important în lupta împotriva traficului de persoane şi a proxenetismului. Ancheta continuă, iar autorităţile sunt determinate să aducă în faţa justiţiei toţi cei implicaţi în aceste activităţi ilegale. Este esenţial ca victimele acestor infracţiuni să primească sprijinul necesar pentru a-şi reconstrui vieţile şi pentru a ieşi din cercul vicios al exploatării.

Acţiunile desfăşurate de procurorii DIICOT şi de poliţişti reprezintă un exemplu de determinare şi colaborare eficientă în combaterea crimelor grave. Reţinerea suspecţilor şi sesizarea instanţei pentru arestare preventivă sunt măsuri necesare pentru a proteja victimele şi a descuraja activităţile infracţionale. Comunitatea trebuie să rămână vigilentă şi să sprijine eforturile autorităţilor în lupta împotriva traficului de persoane şi a proxenetismului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *