Ordinul de Intervenție la 23:11 – Cronica evenimentelor din Piața Victoriei, 10 august 2018, văzută de procurori

Procurorii militari au reconstituit în documentul “Dosarul 10 august” secvența evenimentelor din Piața Victoriei, unde 433 de indivizi au suferit leziuni în apropierea sediului Guvernului și pe arterele învecinate, ca urmare a unei intervenții brutale, considerată nelegală de anchetatori, coordonată de liderii Jandarmeriei din acea perioadă.

La 23:11, Laurențiu Cazan, Sebastian Cucoș și Ionuț Sindile au ordonat o acțiune energică asupra tuturor protestatarilor (aproximativ 30.000) prezenți în Piața Victoriei pentru a-i dispersa, fără a face distincție între manifestanții pașnici și cei agresivi, sau între copii, persoane cu dizabilități și restul mulțimii, afirmă procurorii. Împotriva demonstranților s-au utilizat bastoane, tunuri de apă, grenade sonore, grenade lacrimogene și spray-uri lacrimogene de capacitate mare. Aceste măsuri au cauzat răni manifestanților, inclusiv arsuri, entorse, fracturi și probleme respiratorii, necesitând între o zi și 50 de zile de tratament medical.

Totodată, forțele de jandarmi au fost atacate în mod repetat. Cu toate acestea, procurorii consideră că, având în vedere provocările din mulțime, reacția forțelor de ordine a fost excesivă și nelegitimă.

La început, jandarmii au adoptat o postură defensivă. Pe 10 august 2018, de la ora 07:00, Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București (DGJMB) a pregătit dispozitivul de ordine publică pentru mitingul din Piața Victoriei, având trupe atât în zona mitingului, cât și în alte puncte strategice, inclusiv la principalele intrări în București. Până la ora 12:00, dispozitivul a fost complet, fiind în principal defensiv.

Protestatarii au început să se adune în Piața Victoriei în jurul orei 13:00. Conform mărturiei lt. DIMULESCU MARIUS ADRIAN, numărul protestatarilor a crescut progresiv pe parcursul zilei, ajungând la 30.000 de persoane la ora 21:20. Primele incidente au avut loc la 16:25.

La ora 20:30, baricadele jandarmilor au fost rupte și au fost aruncate obiecte asupra lor. În jurul orei 21:45, au avut loc ciocniri violente între o parte dintre manifestanți și forțele de ordine.

La 22:48, a fost semnalată vandalizarea magazinului Springtime. Jandarmii au intervenit și au reușit să elibereze autospecialele de poliție care fuseseră înconjurate de mulțime.

La ora 23:11, a fost dat ordinul de intervenție în forță. Până la 23:16, Piața Victoriei a fost complet evacuată de forțele de ordine.

Ordinea a fost restabilită după ora 01:00. După ce manifestanții au fost dispersați din Piața Victoriei, intervenția a continuat, iar protestatarii au fost direcționați către principalele artere de ieșire. Unii dintre ei au continuat să manifeste violent, distrugând mobilierul urban.

Procurorii au interpretat evenimentele ca fiind rezultatul unei intervenții nejustificate și disproporționate, având în vedere că majoritatea manifestanților erau pașnici. Ei susțin că intervenția în forță a fost abuzivă și că utilizarea muniției a fost excesivă în comparație cu alte manifestații similare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *