Operațiunea “PRIMA ZI”! Cum DIICOT a împiedicat furnizarea de droguri către elevi, exact în ziua deschiderii școlilor

La începutul anului școlar, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) a surprins pe toată lumea. Într-un moment când părinții și elevii se concentraseră pe începutul noului an școlar, procurorii DIICOT au declanșat un asalt judiciar fără precedent împotriva unui grup de traficanți de droguri care viza, printre alții, și minori.

Desfășurarea cazului

Trebuie să menționăm că inculpații au fost reținuți preventiv și acuzați într-un dosar care include infracțiuni precum trafic internațional și local de droguri de risc și mare risc, precum și complicitate la aceste activități ilegale. Potrivit informațiilor obținute de la anchetatori, unul dintre acuzați a efectuat mai multe tranzacții de droguri (canabis și hașiș) în perioada martie-mai 2023, inclusiv către minori din județul Giurgiu.

Într-unul dintre incidente, la 17 martie 2023, un copil de 13 ani a achiziționat un gram de hașiș de la unul dintre acuzați. Acesta, la rândul său, a folosit drogul pentru a fabrica o țigară, pe care a fumat-o împreună cu alte trei fete, în Parcul Elevilor din Giurgiu. În urma acestui episod, una dintre fete a necesitat îngrijiri medicale.

Capturarea în flagrant

La 8 mai 2023, cei implicați au fost capturați în flagrant delict, imediat după introducerea unei cantități semnificative de droguri de risc și mare risc (989,78 grame de rezină de canabis și 19,82 grame de cocaină) pe teritoriul României. Aceasta nu a fost prima încercare de acest gen; în aprilie 2023, cu ajutorul unui al treilea inculpat, au introdus în țară 500 de grame de rezină de canabis.

În ambele cazuri, drogurile au fost camuflate în colete expediate din Spania și au ajuns în România printr-o firmă de transport.

Acțiunile legale

În rechizitoriul formulat de DIICOT se solicită “menținerea măsurii arestului preventiv împotriva celor trei inculpați, confiscarea specială a cantităților de droguri găsite în cursul perchezițiilor, a diverselor dispozitive mobile și a sumelor de bani obținute din traficul de droguri, precum și acoperirea costurilor judiciare suportate de stat”. Dosarul a fost trimis Tribunalului Giurgiu pentru judecare.

Consecințe și implicații

Această operațiune desfășurată de DIICOT evidențiază nu doar eficiența instituției în combaterea crimei organizate, dar și riscurile la care sunt expuși tinerii, inclusiv în contextul unui eveniment aparent inofensiv precum începutul anului școlar. Această descindere vine ca un avertisment serios pentru toți cei care încearcă să exploateze vulnerabilitățile societății, în special pe cele ale tinerilor.

Astfel, în timp ce majoritatea elevilor și părinților își îndreaptă atenția către noul an școlar, cu caiete noi și speranțe la fel de noi, DIICOT a reușit să deschidă o altă pagină, una sumbră dar necesară, în manualul luptei împotriva crimei organizate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *