septembrie 10, 2024

Operațiune majoră a Forțelor de Ordine: Ce semnificație are acest mesaj pe un site

Într-o acțiune concertată, Poliția Română și DIICOT au identificat și desființat 28 de bande criminale, în primele șase luni ale anului curent. Acest lucru a fost realizat alături de închiderea a numeroase site-uri care puneau în vânzare narcotice extrem de periculoase.

“28 de grupări infracționale, specializate în traficul de stupefiante, au fost dizolvate de ofițerii de poliție de combatere a criminalității organizate din cadrul Poliției Române, în colaborare cu D.I.I.C.O.T., în prima jumătate a anului. În urma acestui demers, au fost efectuate 1.475 de percheziții la locuințe, s-au luat măsuri preventive împotriva a peste 1.400 de persoane, au fost confiscate 392 kg de droguri și au fost identificate 29 de plantații ilegale de cannabis.

În completarea acestor acțiuni, Poliția Română, prin intermediul structurilor sale specializate, cu sprijinul deplin al partenerilor interni și internaționali și cu atribuții în domeniul de combatere a drogurilor, a implementat măsuri prin care un segment semnificativ de utilizatori nu mai au acces la droguri online. Aceasta se datorează eforturilor interinstituționale și a colaborării public-private, reușindu-se astfel restricționarea posibilităților de a căuta online substanțe psihoactive, în special pentru cei care doresc să experimenteze consumul de droguri.

Până în prezent, s-a limitat capacitatea celor care încercau să achiziționeze droguri sau substanțe psihoactive online de a accesa 20 de site-uri care comercializează astfel de substanțe.

Eforturile de identificare și limitare a accesului la acest tip de site-uri continuă.

Substanțele psihoactive, care au apărut pe piața drogurilor din România în 2009, au atins în 2019 cel mai înalt nivel de consum în populația generală, devenind drogurile ilicite cel mai frecvent consumate în România.

În prezent, la nivel național, România se confruntă cu o problemă gravă legată de consumul de substanțe psihoactive în rândul minorilor, dată fiind accesibilitatea acestora, care pot fi comandate prin intermediul internetului.

În spațiul virtual, există multe site-uri care vând aceste substanțe sau chiar numai aceste produse, ceea ce prezintă un pericol imediat, în special pentru categorii de consumatori de vârste foarte mici. Având în vedere prevalența și impactul anumitor substanțe din categoria noilor substanțe psihoactive, la nivel național și european, au fost luate măsuri necesare, iar, anul acesta, a fost aprobată modificarea Legii nr. 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, republicată, prin introducerea pe Tabelul-Anexă I a 3-CMC, 3-MMC și Euthylone, precum și a introducerii Brorphine și Metonitazene in Tabelul-Anexă II, aceste substanțe fiind considerate droguri de mare risc.”, se menționează într-un comunicat al Poliției Române.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *