Marcel Ciolacu dă drumul la salariile magistraților, o decizie înțeleaptă într-un context tensionat

Decizia lui Marcel Ciolacu

Pentru a detensiona situația, Prim-ministrul Ion-Marcel Ciolacu a emis o ordonanță care autorizează Ministerul Finanțelor să modifice prevederile trimestriale ale ordonatorilor principali de credite a bugetului de stat, cu titlul „Cheltuieli de personal”. Aceasta vine ca o derogare de la prevederile art. 18 alin. (3) din Legea responsabilității fiscal-bugetare nr. 69/2010.

Decizia lui Ciolacu pare a fi una înțeleaptă, având în vedere că hotărârea de majorare salarială a rămas definitivă și Guvernul trebuia să pună de îndată în plată salariile. Această mișcare ar putea contribui la stabilizarea situației în sistemul judiciar și la îmbunătățirea relațiilor dintre diferitele părți implicate.

În data de 2 mai 2023, Înalta Curte de Casație și Justiție a României a răspuns unei solicitări făcute de G4media.ro, explicând că decizia de majorare salarială a personalului din procuratură cu 25% retroactiv din 7 decembrie 2018 vine ca urmare a hotărârilor judecătorești pronunțate în acest sens.

Parchetul General a comunicat că, în acest moment, nu a fost finalizată procedura de calcul a impactului bugetar pe care această decizie îl are asupra bugetului parchetelor. Această incertitudine a creat o situație tensionată în sistemul judiciar și a pus presiune pe Guvern.

Într-un context tensionat și incert, decizia Prim-ministrului Ion-Marcel Ciolacu de a da drumul la salariile magistraților prin emiterea unei ordonanțe reprezintă un pas în direcția corectă. Rămâne de văzut cum va fi gestionată situația în continuare și ce impact va avea această decizie asupra bugetului statului și a sistemului judiciar în ansamblu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *