Majorări semnificative ale tarifelor pentru transportul public în Iași începând cu 1 Decembrie

Orașul Iași se pregătește pentru o schimbare importantă în ceea ce privește transportul public. Începând cu 1 decembrie, călătorii vor trebui să se adapteze la noile tarife majorate pentru biletele de călătorie, o decizie care vine în contextul creșterii prețurilor la carburanți și a majorării salariului minim pe economie. Această schimbare afectează atât locuitorii orașului, cât și pe cei care călătoresc pe rutele metropolitane.

Detalii despre noile tarife

Conform noilor reglementări, un bilet de călătorie în zona urbană va costa acum 3,5 lei, în timp ce un bilet pentru două călătorii va fi 7 lei, valabil 120 de minute de la validare. Aceste schimbări reprezintă o creștere semnificativă față de tarifele anterioare, punând o presiune suplimentară asupra bugetului călătorilor.

Pe rutele metropolitane, tarifele vor fi de asemenea ajustate. Un bilet pentru o călătorie care include zona urbană și metropolitană va costa 8 lei și va fi valabil 180 de minute, în timp ce un bilet pentru o călătorie doar în zona metropolitană va fi 6 lei, valabil 120 de minute. De asemenea, un bilet pentru două călătorii, care acoperă atât zona metropolitană cât și cea urbană, va costa 14 lei și va fi valabil 180 de minute.

Biletele achiziționate în avans și tarifele abonamentelor

Pentru a ușura tranziția către noile tarife, biletele achiziționate înainte de 1 decembrie vor rămâne valabile până pe 15 decembrie. În plus, tarifele abonamentelor vor rămâne neschimbate, atât pentru zona urbană cât și pentru cea metropolitană, oferind astfel o alternativă mai economică pentru călătorii frecvenți.

Suprataxa pentru nevalidarea biletelor

O altă schimbare notabilă este creșterea suprataxei pentru călătorii care nu validează biletul la urcarea în mijlocul de transport. Aceasta a fost majorată de la 50 lei la 99 lei, o măsură care subliniază importanța validării biletelor.

Eliminarea anumitor titluri de călătorie

În urma aplicării Legilor nr. 189 și 199/2023, anumite titluri de călătorie vor fi eliminate din oferta tarifară. Aceasta include setul de bilete de 20 de călătorii și biletele și abonamentele pentru elevi și studenți, reduse cu 50%.

Justificarea creșterilor tarifare

Reprezentanții Companiei de Transport Public (CTP) Iași au subliniat că aceste creșteri tarifare sunt justificate de majorarea prețurilor la carburanți și de creșterea salariului minim pe economie. Ei au menționat că nu este relevant să se facă comparații cu tarifele din alte orașe, deoarece fiecare oraș are specificitățile sale. În Iași, costul per minut al unui bilet este cel mai mic, cu bilete având valabilitate de 120 sau 180 de minute, în comparație cu alte orașe precum Timișoara, Brașov sau Arad, unde prețul unui bilet este de 4 lei, valabil 60 de minute.

Impactul asupra călătorilor

Aceste schimbări vor avea un impact semnificativ asupra călătorilor, în special pentru cei care depind de transportul public pentru deplasările zilnice. Deși tarifele abonamentelor rămân neschimbate, majorarea prețurilor biletelor individuale și a amenzilor pentru nevalidare va aduce provocări suplimentare pentru bugetele multor locuitori și vizitatori ai orașului Iași.

În concluzie, majorarea tarifelor pentru transportul public în Iași reprezintă o schimbare semnificativă pentru oraș. Deși aceste ajustări tarifare sunt justificate de creșterea costurilor operaționale, ele vor avea un impact direct asupra călătorilor. Este esențial ca locuitorii și vizitatorii orașului să fie conștienți de aceste schimbări și să își planifice călătoriile în consecință. În același timp, este important ca autoritățile să continue să monitorizeze efectele acestor schimbări și să asigure un transport public accesibil și eficient pentru toți cetățenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *