“Legea Anastasia” O necesitate evidențiată de tragedia din Vama Veche. Europarlamentarul Cristian Terheș face declarații

Europarlamentarul Cristian Terheș a adus în atenție un aspect alarmant legat de tragedia recentă din Vama Veche, în care doi tineri și-au pierdut viața. Vlad Matei Pascu, tânărul de 19 ani care a provocat accidentul, a fost testat pozitiv pentru consumul a trei tipuri de droguri înainte de a se urca la volan.

Contrar declarațiilor avocatei lui Pascu, care susține că acesta a consumat droguri pentru prima dată, Terheș a dezvăluit pe rețeaua de socializare Facebook că tânărul fusese anterior depistat cu droguri în 2022. Cu toate acestea, DIICOT, în colaborare cu sistemul judiciar, a ales să nu continue urmărirea penală împotriva lui Pascu pentru posesia de droguri în scop personal.

În ianuarie 2023, judecătorul Bogdan-Alexandru Dari de la Tribunalul București a aprobat cererea DIICOT de a renunța la urmărirea penală împotriva lui Pascu. Această decizie a fost luată în ciuda evidențelor care indicau posesia de droguri de risc pentru consum personal.

În lumina acestor evenimente, Terheș solicită o schimbare legislativă. Propune ca orice persoană depistată cu droguri să fie interzisă de a conduce pe drumurile publice timp de trei ani. În situații excepționale, după un an, acestea ar putea fi supuse unor teste periodice pentru a confirma absența consumului de droguri.

Într-o postare pe Facebook, europarlamentarul a subliniat: “Drogurile cauzează haos în România. Nu trebuie să legalizăm drogurile, ci să aplicăm pedepse mai aspre, mai ales pentru traficanți.” El a adăugat că pedepsele pentru vânzarea de droguri ar trebui să înceapă de la 10 ani și să crească la 15 ani dacă drogurile sunt vândute minorilor.

Terheș a criticat, de asemenea, lipsa campaniilor serioase antidrog și a eforturilor de a destructura rețelele de traficanți. A evidențiat și necesitatea “Legii Anastasia”, care interzice judecătorilor să pronunțe pedepse cu suspendare în cazurile în care uciderea din culpă a fost comisă de un șofer fără permis sau sub influența alcoolului sau drogurilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *