Ion Ceban domină alegerile municipale din Chișinău 

Într-o demonstrație de forță politică neașteptată, Ion Ceban, liderul Partidului Mișcarea Alternativa Națională, și-a asigurat victoria în cursa pentru Primăria Chișinău, eclipsându-și rivalii într-un singur tur electoral. Această victorie reprezintă o lovitură grea pentru Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și pentru președintele Maia Sandu, marcând o schimbare semnificativă în peisajul politic al capitalei Moldovei.

Ion Ceban, actualul primar, și-a reafirmat poziția de lider al Chișinăului, obținând un mandat clar de la cetățeni încă din prima rundă de vot. Acest triumf nu este doar o reconfirmare a încrederii pe care locuitorii o au în capacitatea sa de a conduce, ci și un semnal alarmant pentru PAS, care a suferit o înfrângere categorică.

Într-un discurs vibrant, Ceban a evidențiat provocările întâmpinate în timpul alegerilor, inclusiv tentativele de fraudare a votului și manipulările politice. Cu toate acestea, el a transmis mulțumiri profunde alegătorilor care au rezistat acestor încercări și au susținut cursul său de acțiune pentru un Chișinău mai bun. “Au fost manipulări, trișări și multe încercări de a frauda alegerile, în folosul partidului de la guvernare. După calculele noastre, minim 51% din voturile exprimate în municipiu, trebuiau să fie pentru primarul general și 34% – pentru MAN în CMC. Vom publica toate procesele verbale. Muncim și la această oră”, a afirmat Ceban într-o declarație matinală.

Procesul de numărare a voturilor a fost unul dintre cele mai extenuante din istoria recentă a alegerilor din Chișinău, cu o durată neobișnuit de lungă și cu multiple întreruperi în actualizarea rezultatelor preliminare de către Comisia Electorală Centrală. Aceste întârzieri au adăugat tensiune în așteptările candidaților și alegătorilor, care au urmărit cu sufletul la gură fiecare actualizare.

Conform ultimelor date, după procesarea a 302 procese verbale din cele 305, Ion Ceban a obținut 50,65% din voturi, o cifră care îl plasează confortabil în fruntea cursei și îl desemnează câștigător fără necesitatea unui al doilea tur de scrutin. În contrast, candidatul PAS, Lilian Carp, a reușit să acumuleze doar 28,20% din voturi, un rezultat care reflectă decalajul semnificativ dintre cele două forțe politice.

Potrivit reglementărilor electorale, un candidat este considerat ales primar dacă obține majoritatea voturilor valabil exprimate. În cazul în care niciun candidat nu atinge acest prag, se organizează un al doilea tur de scrutin cu cei doi candidați care au primit cele mai multe voturi în prima rundă. În această situație, însă, nu a fost necesar, deoarece Ceban a trecut pragul decisiv din prima încercare.

Această victorie a lui Ion Ceban nu este doar o reafirmare a încrederii cetățenilor în capacitatea sa de a conduce orașul, ci și un semnal că schimbarea este posibilă chiar și în fața unor adversități politice considerabile. În timp ce PAS și Maia Sandu reflectă asupra rezultatelor și caută strategii pentru a recâștiga sprijinul pierdut, Ceban și echipa sa se pregătesc să își continue planurile de dezvoltare și îmbunătățire a vieții în capitala Moldovei.

În concluzie, rezultatele alegerilor municipale din Chișinău sunt un testament al dinamicii politice în continuă schimbare și al dorinței cetățenilor de a susține lideri care demonstrează angajamentul față de progres și integritate. În timp ce Ion Ceban își pregătește agenda pentru următorii ani, ochii electoratului și ai observatorilor internaționali vor fi ațintiți asupra modului în care va transforma această victorie în acțiuni concrete pentru binele orașului și al locuitorilor săi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *