Prima pagină » Iasi in fiecare pagina » Iohannis în safari diplomatic, un periplu care îl face pe Nea Nicu și tovarășa să se rostogolească de ciudă în mormânt (PAMFLET) 

Iohannis în safari diplomatic, un periplu care îl face pe Nea Nicu și tovarășa să se rostogolească de ciudă în mormânt (PAMFLET) 

by Salut Iasi

De la întâlniri de vârf în Safari la vizite culturale, periplul african al președintelui Iohannis dezvăluie o față neașteptată a diplomației românești.

Într-o lume unde politica se joacă adesea pe terenuri neașteptate, președintele Klaus Iohannis 

ne-a oferit recent un exemplu strălucit de diplomație… sau cel puțin un exemplu de strălucire, că na ne-am obișnuit să ne eclipseze cu nesimțirea lui. Veștile bune nu încetează să ne vină din Africa, continentul unde președintele și-a îndeplinit cu brio obiectivul propus pentru vizita în Tanzania „intensificarea dialogului politico-diplomatic”. Și să fim sinceri, nu a mai fost așa de intens de când a ținut discursurile acelea cu ”PESEDE” în campania din 2020.

Într-o lume unde feminismul face valuri, Tanzania nu rămâne în urmă. Președintele Iohannis a avut onoarea de a se întâlni cu omoloaga sa, doamna Samia Suluhu Hassan. Samia, conducând o țară cu o populație de vreo 60 și ceva de milioane, mai mare decât Italia, și a demonstrat că nu doar la Chișinău feminismul își face simțită prezența. Chiar dacă nu e fâșneață ca Sanna Marin din Finlanda, doamna Hassan a fost foarte deschisă la ideea de a relansa prietenia româno-tanzaniană.

Dar să nu uităm de talentul de negociator al lui Iohannis, care, cu un simplu zâmbet, a obținut cinci burse pentru studenții români dornici să învețe în facultățile din Tanzania. Ce realizare! După o educație în spiritul programului „România educată”, aceasta s-ar putea să fie un pas înainte semnificativ pentru cei cinci studenți, cu siguranță aia tanzanieni nu au schimbat legea și miniștrii de resort de atât de multe ori ca noi.

Dar pentru că nu e totul politică și diplomație, să nu neglijăm partea culturală a vizitei. În Zanzibar, doamna Carmen Iohannis a fost întâmpinată cu buchete de flori de către pionierii tanzanieni. Spre deosebire de Angelina Jolie, doamna Carmen nu a venit în Africa să înfieze copii, dar, la o adică, ar ști câteva familii de canadieni interesate să cumpere, că relațiile din anii 90’ sigur nu s-au stins, ca un bun comerciant precis știe să-și țină clienții aproape.

Un alt moment de neuitat al vizitei a fost trecerea soților Iohannis pe la casa natală a lui Freddie Mercury în Zanzibar. Cântărețul, cunoscut pentru preferințele sale, nu a lăsat urmași,(nat, din motive de orientare sexuală), iar casa a devenit proprietatea statului. Oare ce gânduri i-au trecut prin minte președintelui nostru în fața acestei case cu potențial istoric? Poate ceva legat de o investiție imobiliară ratată? Ce bine ar fi fost să o poată închiria și pe asta la vreo bancă!

În concluzie, vizita președintelui Iohannis în Africa ne-a oferit o perspectivă nouă asupra modului în care România își poate extinde influența și relațiile internaționale. De la întâlniri cu lideri influenți la vizite culturale, se pare că diplomația românească are multe fețe, unele mai surprinzătoare decât altele. 

Notă: 

Acest articol este o satiră și trebuie tratat ca atare. Informațiile prezentate aici sunt bazate pe fapte reale dar au drept  scop amuzamentul și de a oferi o perspectivă personală asupra evenimentelor recente.

Ar putea să vă placă și

Lasă un comentariu

Noutati