Mircea Geoană, Secretarul General Adjunct al NATO, a condus miercuri, 26 iulie, o întâlnire a Consiliului NATO – Ucraina, în care a fost luată în discuție delicata problemă a securității din Marea Neagră. Referitor la planurile sale personale, a oferit detalii în podcastul lui Radu Țibulcă.
Geoană asigură că alianța militară securizează fiecare centimetru de teren sub umbrela NATO, însă sugerează că activitatea sa politică nu se va încheia odată cu finalul mandatului la organizația internațională. „N-am fost abordat cu nicio ofertă de candidatură de la vreun partid. Întrebarea este ce dorești să faci cu viața ta și ce-ți propui pentru perioada care urmează. Răspunsul este că nu dețin încă toate răspunsurile și spun asta în cel mai sincer mod. Cunosc un singur lucru, că existența nu se sfârșește odată cu terminarea mandatului la NATO”, a comunicat Mircea Geoană, în contextul unei potențiale candidaturi la prezidențiale.
România posedă o indiscutabilă vocație multiregională, care în prezent nu este valorificată la maxim, a declarat joi, Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, în cadrul evenimentului „Construind România 2030: O viziune pentru dezvoltare sustenabilă”, găzduit de Academia de Studii Economice din București.
Acesta a discutat despre actualul peisaj al securității. „România trebuie să folosească această mare transformare la maximum. Conflictul și impactul său global nu trebuie să constituie o nouă sarcină istorică, ci trebuie să devină – așa cum au făcut-o înaintașii noștri de multe ori de-a lungul istoriei moderne a României – oportunități de exploatare și lecții de învățat. Dacă sunt percepute cu inteligență, aceste riscuri reale pot și trebuie să devină oportunități. Situațiile de urgență se transformă, traseele comerciale se schimbă, piețele se deplasează, forța de muncă migrează, investițiile se realocă în zone strategice. România este un astfel de punct strategic. Niciodată folosirea României ca punct strategic nu a fost la o cotă mai înaltă decât acum”, a estimat Mircea Geoană.
Geoană a discutat despre potențialul țării noastre de a deveni „o viitoare putere politică, economică, militară și tehnologică multiregională, un actor de primă mână ce poate acoperi Marea Neagră extinsă, Europa de Est, Europa Centrală și de Sud-Est, de la Marea Caspică la Mediterană și pe întregul noul Flanc Estic al NATO”.
Pentru a-și atinge acest scop, a indicat Geoană, „România trebuie să inoveze în primul rând la nivel politic”. „Avem resurse în economie, avem resurse intelectuale, avem resurse umane. Problema este la nivel politic. Și ideea că putem progresa păstrând status quo-ul este o greșeală strategică majoră pentru România. Trebuie să avem curajul să inovăm în politică. Trebuie să construim, știu cât de dificil este și eu am făcut ceva politică în viața mea – o nouă selecție în structurile care administrează statul, bazată pe merite, pe forța intelectuală, pe educație solidă. Clasa noastră politică trebuie să înțeleagă că guvernarea nu poate avansa fără experți, fără inteligență, oameni calificați, fără creativitate. Trebuie să ne asumăm integrarea minților civile în proiectul național, atragerea talentelor și a gândirii experimentate în procesul de guvernare”, a adăugat secretarul general adjunct al NATO.
În plus, acesta a evidențiat importanța consolidării democrației. „Trebuie să întărim democrația noastră, pentru că suntem în NATO, suntem în Uniunea Europeană (…), democrația românească astăzi este încă slabă, este încă fragilă. Și pentru că este fragilă generează o slăbiciune cronică a administrației statului, a clasei politice și împreună nu permit României să-și atingă potențialul (…) Nu putem să venim o dată la patru sau cinci ani la alegeri să spunem că avem o țară cu adevărat, în profunzime, democratică”, a evaluat Mircea Geoană.