Inițiativă la Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iași pentru limitarea la două mandate a funcției de rector, indiferent de perioada în care au fost desfășurate.

Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iași este în mijlocul unei campanii pentru modificarea Cartei Universității, cu scopul de a limita numărul de mandate pe care rectorii le pot deține. Propunerea este ca aceștia să aibă cel mult două mandate, indiferent de perioada în care acestea au avut loc. Această inițiativă vine în contextul în care noua lege a învățământului superior stabilește un număr maxim de două mandate pentru rectori, dar nu ia în calcul mandatele anterioare. Actualul rector, Dan Cașcaval, se află deja în funcție de opt ani.

Campania a fost inițiată de George Țăranu, membru al Senatului Universității “Gheorghe Asachi,” și propune organizarea unui referendum pentru modificarea Cartei Universității în sensul limitării mandatelor rectorilor la două, indiferent de perioada în care acestea s-au derulat. Argumentele aduse în cadrul campaniei sunt diverse, cuprinzând aspecte precum consolidarea democrației universitare, menținerea unei conduceri echilibrate și sănătoase, sporirea responsabilității rectorilor, promovarea diversității și incluziunii universitare, prevenirea acumulării excesive de putere, precum și stimularea inovației și schimbărilor constructive în instituție.

Este important de menționat că Universitatea din București a fost prima instituție de învățământ superior care a adoptat o astfel de prevedere în propria sa Cartă, chiar dacă legea permite rectorilor actuali să își continue mandatul pentru încă două mandate.

Universitatea Tehnică din Iași se pregătește pentru alegerea noii conduceri “în primele luni ale anului 2024,” cu un calendar care încă nu a fost stabilit. Totodată, referendumul pentru a alege modalitatea de desemnare a rectorului – prin alegeri sau concurs – este programat pentru 30-31 octombrie. Rectorul actual, Dan Cașcaval, a servit deja două mandate în funcție, fiind ales pentru prima dată în 2016 și reales în 2020, ceea ce înseamnă că a împlinit opt ani la conducerea instituției ieșene de învățământ superior. Deși noua lege a învățământului superior prevede un maximum de două mandate pentru rectori, aceasta nu se aplică retroactiv, oferind astfel posibilitatea lui Dan Cașcaval de a candida din nou, dacă va dori.

Conform Legii 199/2023, durata mandatului de rector este de 5 ani, iar o persoană nu poate ocupa funcția de rector la aceeași instituție de învățământ superior pentru mai mult de două mandate. Se iau în considerare și mandatele de 5 ani incomplete, întrerupte în urma demisiei, demiterii sau suspendării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *