Grup de tineri delincvenți reușește să jefuiască de două ori aceeași locuință părăsită în Horpaz

O adunare de delincvenți, cu un nivel educațional limitat la opt clase, a reușit să jefuiască de două ori aceeași locuință dezafectată din Horpaz. Inițial au sustras diverse instrumente, iar în urma succesului obținut, au revenit pentru a jefui tot ce mai era de valoare. Deși sunt minori sau tocmai au atins majoratul, pedepsele lor au fost relativ ușoare.

Cei cinci infractori judecați pentru furt calificat aveau în comun absența unei ocupații și un nivel de instruire de doar 8 clase. La data de 8 decembrie 2021, Ștefan Șfichi, la vremea respectivă minor, Ilie Buga și Iulius Chiriac s-au adunat într-un magazin din satul Horpaz. În timpul întâlnirii, Șfichi le-a dezvăluit celorlalți două că are informații despre o casă abandonată, potrivit ziaruldeiasi.ro.

Au decis să se reunească seara, lângă același magazin, pentru a pune planul în aplicare. În jurul orei 1:00, Buga și Șfichi au forțat și intrat printr-un geam al casei respective. Din interior au sustras un fai, un rotopercutor, un fierăstrău circular, un aparat de sudură, două binocluri, o cameră video, un casetofon auto și chiar niște butoni de cămașă.

Nu au fost deloc descurajați de faptul că imobilul era situat într-o zonă cu multe locuințe. Chiriac, la fel de tânăr ca ei, asigura paza pe stradă. El i-a ajutat pe infractori să extragă obiectele furate și să le transporte la casa lui Șfichi. După trei zile, au vândut o parte din bunuri pentru 700 de lei.

După alte 10 zile, în mijlocul nopții, Laurențiu Stanciu, Șfichi, care tocmai împlinise 18 ani, și Fernando Stănescu (17 ani) au pătruns din nou în aceeași casă. De data aceasta, au furat un cuptor cu microunde, o cafetieră, o bicicletă, un șlefuitor, un motor pentru grătar electric, diverse discuri pentru polizor și fai, un compresor de aer, un prelungitor și un televizor. A fost nevoie de două călătorii pentru a transporta tot. Valoarea totală a bunurilor sustrase a fost estimată de victimă la 13.600 lei.

Transportul bunurilor a fost înregistrat de camerele de supraveghere din zonă. Mai mult, unul dintre infractori a mărturisit unui potențial cumpărător că bunurile oferite spre vânzare fuseseră furate. Infractorii au fost identificați și trimiși în judecată. Majoritatea bunurilor au fost recuperate, cu excepția cafetierei. În fața judecătorilor, infractorii și-au recunoscut faptele.

Tinerețea lor, recunoașterea faptelor și prejudiciul relativ redus au condus la pedepse moderat. Dintre infractori, doar Buga mai avusese de-a face cu justiția, pe când era minor. Acesta a primit o sentință de un an și o lună de închisoare, dar cu suspendare pentru o perioadă de probă de 3 ani.

Chiriac a primit supraveghere pe o perioadă de 6 luni, iar Stănescu urmează să fie asistat zilnic pentru 5 luni. Șfichi și Chiriac au fost condamnați la un an de închisoare, dar cu suspendare pe o perioadă de încercare de 2 ani. Sentința a fost contestată de procurori, procesul urmând să se reia în fața Curții de Apel, la sfârșitul lunii viitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *