EXCLUSIV! Cum poți primi ajutoare financiare de la municipalitate, pentru încălzire, cetățenii Iașului

Într-o veste recentă, Primăria Iași, prin intermediul Departamentului de Asistență Socială, a anunțat că va începe să primească cereri pentru subvenții destinate încălzirii domiciliului și bonusurilor energetice pentru sezonul friguros dintre noiembrie 2023 și martie 2024, în conformitate cu stipulările Legii nr. 226 / 2021 privind consumatorul în dificultate.

Beneficiarii eligibili pentru aceste subvenții sunt cei care folosesc pentru încălzirea domiciliului lor energie termică centralizată, electricitate, gaz natural, lemn, cărbune sau combustibili derivați din petrol.

Există anumite praguri de venit pentru a putea beneficia de aceste subvenții:

  1. Pentru cei care folosesc căldură și bonusuri energetice centralizate:
  • 0 – 1.386 lei / membru de familie pentru gospodării;
  • 0 – 2.053 lei pentru indivizi.
    Compensarea se oferă prin acoperirea unei părți din consumul real de căldură, dar nu mai mult decât consumul lunar efectiv, în funcție de venitul mediu pe membru de familie sau individ.
  1. Pentru cei care folosesc gaz metan, electricitate, lemn sau combustibili solizi și bonusuri energetice:
  • 0 – 1.386 lei / membru de familie pentru gospodării;
  • 0 – 2053 lei pentru indivizi.
    Compensarea se oferă prin acoperirea unei părți din valoarea de bază stabilită în funcție de tipul de încălzire, dar nu mai mult decât consumul lunar efectiv.

Anumite venituri nu sunt luate în considerare în calculul acestor subvenții, cum ar fi alocațiile pentru familie, alocațiile pentru copii, bugetul personal suplimentar și beneficiile sociale prevăzute de Legea nr. 448 / 2006, bursele școlare și multe altele.

Dacă o gospodărie sau o persoană individuală deține proprietăți care le-ar exclude din a primi asistență socială, nu vor fi eligibili pentru subvenție. Cu toate acestea, dacă proprietatea este închiriată altcuiva, veniturile obținute din această închiriere vor fi luate în considerare și pot fi eligibile pentru subvenție și bonusuri energetice.

Subvenția maximă lunară pentru gaz natural este de 250 de lei, pentru electricitate de 500 de lei și pentru combustibili solizi sau derivați din petrol suma maximă este de 320 de lei. Dacă sursa principală de energie este electricitatea, suma bonusului este de 70 lei / lună.

Subvenția pentru încălzire va fi oferită pentru sursa principală de energie folosită pentru o perioadă de 5 luni. Bonusurile energetice vor fi oferite pentru a acoperi total sau parțial costurile cu iluminatul, gătitul și furnizarea de apă caldă în casă, pentru o perioadă de 12 luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *