Epopeea unei urmăriri incendiare. Un tânăr fără scrupule transformă Suceava în platou de filmare o urmărire cu focuri de arma și polițiști

Într-o dimineață de duminică aparent liniștită, Suceava a fost trezită din somn de sirenele însoțite de ecoul focurilor de armă. Spectacolul a început în jurul orei 8:00, când un locuitor din Berchișești și-a dat seama că autoutilitara sa dispăruse. Telefonul către 112 a pus în mișcare o mașinărie bine unsă a forțelor de ordine din județ, care au instituit filtre rutiere și au coordonat acțiuni investigative pentru localizarea vehiculului și a hoțului.

A fost o cursă contra-cronometru, iar punctele de control s-au multiplicat într-un timp record pe rutele esențiale, creând un adevărat labirint în încercarea de a-l prinde pe făptaș. Descoperirea că mașina fusese lăsată deschisă, cu cheile în contact, a adăugat un strop de sare pe rana proaspătă a proprietarului, dar a condus și identificarea principalului suspect, un tânăr de 20 de ani, cunoscut pentru activități ocazionale în curtea proprietarului vehiculului.

În jurul orei 10:40, un echipaj al SPR 3 Marginea, așezat strategic într-un filtru rutier, a zărit autoturismul sustras pe drumul național DN17A, în localitatea Sucevița. A fost semnalul de start pentru o urmărire ce părea desprinsă din scenariile hollywoodiene. Semnalul regulamentar de oprire a fost ignorat, iar vehiculul a continuat să sfideze legile fizicii și pe cele ale traficului, accelerând în goană.

Polițiștii, determinați să oprească acest carusel periculos, au pornit în urmărirea vehiculului fugar, folosind semnalele acustice și luminoase. Scena s-a mutat rapid în afara localității, unde, deși somat prin sistemul acustic al autospecialei, șoferul nu a dat semne de conformare. În fața unui obiectiv turistic situat la aproximativ 8 km distanță, unde un aflux sporit de persoane putea însemna un dezastru în cazul unui accident, polițiștii au luat decizia  de a trage trei focuri de avertisment în plan vertical.

Nici această măsură extremă nu a avut ecoul scontat, forțându-i pe oamenii legii să recurgă la focuri de armă înspre pneurile vehiculului, reușind astfel să oprească și să imobilizeze mașina, în urma lovirii roților. Șoferul, un tânăr de 20 de ani, a fost extras fără leziuni din mașina găurită de gloanțe.

Testat ulterior cu aparatul etilotest, tânărul a avut o alcoolemie de 0,60 mg/l alcool pur în aerul respirat, iar un drum către unitatea medicală pentru prelevarea probelor biologice a devenit inevitabil. Verificările ulterioare au relevat că tânărul nu deținea permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule, ceea ce a complicat și mai mult situația sa juridică.

S-a întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de furt calificat, conducere fără permis și conducere sub influența alcoolului. După desfășurarea procedurilor legale, măsurile procesuale preventive vor fi stabilite împotriva tânărului, iar cercetările vor continua sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți.

Această epopee a urmăririi incendiare în inima Sucevei nu este doar un episod izolat, ci un semnal de alarmă asupra pericolelor ce pândesc în umbra indiferenței și neatenției. E un apel la vigilență și la respectarea regulilor de conviețuire socială, care pot preveni astfel de incidente cu potențial tragic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *