Donald Trump se confruntă cu o perspectivă intimidantă: 641 de ani în închisoare

Fostul președinte al SUA, Donald Trump, se confruntă cu a treia acuzație penală, ridicând numărul total de capete de acuzare la aproape 80. Cu toate acestea, chiar dacă ar fi declarat vinovat, ar putea face doar o porțiune a timpului de pedeapsă pentru fiecare acuzație, susțin experții, conform surselor businessinsider.com.

Cele trei acuzații împotriva lui Trump se referă la o diversitate de acuzații la nivel de stat și federal. Prima se leagă de un plată efectuată actriței de filme pentru adulți, Stormy Daniels, înainte de alegerile din 2016. A doua implică transferul unor documente clasificate de la Casa Albă la reședința sa de la Mar-a-Lago. A treia, și cea mai recentă, se referă la încercările sale de a anula rezultatele alegerilor din 2020.

În cazul în care Trump ar fi condamnat pentru toate aceste acuzații și i-ar fi aplicată pedeapsa maximă pentru fiecare dintre ele, ar putea petrece în total aproape 641 de ani în închisoare, conform calculelor Politico. Această cifră nu include potențialele acuzații suplimentare care ar putea veni din partea statului Georgia, unde ar putea fi acuzat în cursul acestui an pentru încercările sale de a contesta rezultatele alegerilor din 2020 din acel stat, potrivit unui raport CNN.

Cu toate acestea, această cifră teoretică nu ia în considerare complexitățile legate de procesul de sentințare și condamnare. Jared Carter, profesor de drept la Vermont Law and Graduate School, a declarat pentru Insider că perspectiva a aproape 650 de ani de detenție “este o pură fantasmagorie”.

“În ipoteza în care Trump ar fi găsit vinovat pentru fiecare delict pe care este acuzat, riscul real este mult mai mic decât aceasta”, a precizat Carter. “Aceasta nu înseamnă că persoanele care au fost condamnate pentru aceste tipuri de infracțiuni în trecut nu au primit pedepse lungi de închisoare, dar nu vorbim de 641 de ani”.

Kevin McMunigal, fost procuror federal în Districtul de Nord din California și profesor de drept penal la Universitatea Case Western Reserve, a menționat că probabilitatea ca Trump să scape de toate acuzațiile este “zero absolut”, dar a recunoscut că ar exista probleme unice în pedepsirea acestuia în cazul unei condamnări.

Pe de o parte, a menționat McMunigal, Trump nu are antecedente penale, ceea ce adesea duce la sentințe mai blânde; pe de altă parte, el are 77 de ani. Conform Comisiei pentru Sentințe din SUA, infractorii de vârstă înaintată au mai multe șanse să primească amenzi sau pedepse alternative decât închisoarea.

Carter a adăugat că un judecător poate decide dacă un condamnat pentru mai multe infracțiuni va executa aceste pedepse simultan sau consecutiv, ceea ce înseamnă că pedepsele pot fi îndeplinite la fel de bine simultan, scurtând durata petrecută în detenție.

În plus, McMunigal a menționat că Trump ar trebui să fie protejat de agenți ai Serviciului Secret, chiar și în timpul detenției. Cu toate acestea, McMunigal a accentuat că Trump se confruntă cu multiple acuzații și că judecătorii vor lua în considerare gravitatea delictelor atunci când vor stabili pedeapsa.

“Ideea de a invalida o alegere în SUA este o infracțiune extrem de gravă”, a subliniat McMunigal, referindu-se la acuzațiile de fraudă electorală împotriva lui Trump.

McMunigal a sugerat ca alternativă, un judecător l-ar putea condamna pe Trump la detenție la domiciliu sau la un centru de detenție cu securitate redusă.

El a adăugat că nu este garantat faptul că Trump ar fi interzis să ocupe o funcție, în funcție de condamnarea pe care ar putea să o primească.

“Depinde de statutul penal”, a explicat McMunigal. “Statutul general de conspirație în baza căruia este acuzat nu prevede nimic despre capacitatea sa de a candida sau de a deține o funcție”.

În final, McMunigal crede că Trump se va confrunta cu pedeapsa cu închisoarea sau cu consecințe similare, cum ar fi arestul la domiciliu, dacă este găsit vinovat, chiar dacă durata de timp este mai mică decât recomandările maxime de condamnare. “Se va confrunta cu aceste acuzații cu dovezi extrem de solide în patru instanțe diferite”, a declarat McMunigal. “O mulțime de oameni cred că, având în vedere relațiile lui, el va găsi o cale de ieșire. Nu cred că este așa”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *