Prima pagină » Iasi in fiecare pagina » Dezvăluiri șocante despre rețeaua de contrabandă Româno-Ucraineană care activa în România!

Dezvăluiri șocante despre rețeaua de contrabandă Româno-Ucraineană care activa în România!

by Salut Iasi
0 comments

În data de 21 septembrie 2023, magistrații de la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Unitatea Centrală, în colaborare cu ofițerii de investigații criminale din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și Direcției de Investigare a Delictelor Economice ale Poliției Române, și cu ajutorul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, au executat nu mai puțin de 33 de mandate de percheziție domiciliară. Acestea au avut loc în județele Suceava, Hunedoara, Maramureș, Teleorman, Dolj și Timiș. Scopul? Distrugerea unei rețele de criminalitate organizată implicată în contrabandă și spălare de bani, potrivit unui comunicat de presă emis de Agerpres.

Modul de operare al grupării

Conform informațiilor obținute, la sfârșitul anului 2022, pe teritoriul României a luat naștere o organizație criminală transfrontalieră, cu membri din Ucraina și România. Această rețea era specializată în contrabandă și contrabandă asimilată, în special cu țigarete. Produsele accizabile erau achiziționate din Ucraina și Republica Moldova și transportate în camioane deținute de companii controlate de membrii ucraineni ai grupării. Acestea erau ascunse printre alte tipuri de mărfuri, cum ar fi dulciuri și bomboane, pentru a evita detectarea.

Odată ajunse în România, țigaretele erau transportate către depozite intermediare, de unde erau redistribuite către alți clienți. Intrarea în țară se făcea prin puncte de trecere a frontierei din județele Suceava și Tulcea, fie ca importuri mascate, fie în regim de tranzit către țări non-UE.

Rolul cetățenilor români în schema de contrabandă

Segmentul intern al acestei organizații criminale, constituit în principal din cetățeni români, avea responsabilități bine definite. Aceștia se ocupau de identificarea și furnizarea de spații necesare pentru depozitarea temporară a țigaretelor, precum și de găsirea de clienți capabili de distribuție la scară largă.

## Rezultatele investigaților

În timpul cercetărilor, au fost efectuate arestări în flagrant și confiscate aproximativ 10 milioane de țigarete de contrabandă. Audierile vor avea loc la sediul central al DIICOT.

Sprijin instituțional

Operațiunea a beneficiat de suportul Brigăzilor de Combatere a Criminalității Organizate, Serviciilor de Combatere a Criminalității Organizate, Serviciilor de Investigare a Delictelor Economice și Autorității Vamale Române. Asistența tehnică a fost oferită de Biroul Tehnic și de Criminalistică din cadrul DIICOT și Direcția Operațiuni Speciale a Poliției Române.

Drepturile și garanțiile procesuale

Este important de menționat că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele investigate beneficiază de toate drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, inclusiv prezumția de nevinovăție.

În încheiere, această operațiune de amploare demonstrează angajamentul continuu al autorităților române de a lupta împotriva criminalității organizate și de a asigura un mediu sigur pentru cetățenii săi.

You may also like

Leave a Comment

Noutati